Hemen hemen her insan hayatının bir bölümündü öyle ya da böyle yalana başvurmuştur. Burada önemli olan yalan söyleme sıklığının boyutudur veya kişi söylediği yalana vermiş olduğu tepkidir. Tıp dünyasında yalan söyleme hastalığı değişik bir dürtü ve kontrol mekanizmasının bozukluğu olarak tanımlanmaktadır. Peki bu hastalık nedir? Nasıl ortaya çıkar?
İnsan karşısındaki insanı üzmemek, kırmamak veya bir durumu kurtarmak adına bazı durumlarda bu yola başvurabiliyor. Başvurulan bu yol yani yalan söyleme sıklığı süreklilik arz etmiyorsa bir sorun teşkil etmez. Ama bu yalan söyleme durumu alışkanlık haline bürünmüş ise ya da kişi söylediği yalana kendi de inanıyorsa durum iyiye işaret etmemektedir.
Sürekli Yalan Söylemek Bir Hastalık mıdır?
Bu soruya cevabımız ‘evet’ olacaktır. Öyle ki, yalan söyleme hastalığı psikolojik bir hastalıktır. Yalan söyleme hastalığına tıp dilinde mitomani denilmektedir. Yalan söyleyen insana da mitoman denir. Günümüzde insanlar tarafından sıkça başvurulan yollardan birisidir yalan söylemek. Bu hastalığın temelinde yatan sebep kişilerin toplumda dikkat çekmek istemesi ve yer edinmesi yatmaktadır. Kendini bir şekilde doğru olmayan ama ilgi çekici doğru olmayan söylemleriyle öne çıkarak farkındalık oluşturmak istemesidir. Dikkat çekilmek en belirgin özellikleridir.
Yalan Söyleme Hastalığı (Mitomani) ve Mitoman
Mitomani, bir hastalık olup, tıp dünyasında tedavisi vardır. Aslında mitomani bir dürtü bozukluğu da diyebiliriz. Yalan söyleme hastalığı ilk başlarda kişinin çevresine gayesiz olarak yalan söylemesiyle başlamaktadır. Yalan söyleme hastalığının boyutu ilerledikçe yalanlar daha da artış gösterir. Kişi bu yalanlarıyla yakınında veya iletişim kurduğu insanları kandırmayı ister ve bu yolda çalışır. Öyle ki, bu kişi söylediği bu yalanlara kendiside bir süre sonra inanmaya başlar. Son olarak artık yalan söylediğinin farkına bile varamaz duruma gelir. Maalesef bu hastalığa yakalanan mitoman insan sayısı hiç de az değildir.
Yalan Söyleme Hastalığı (Mitomani) Niçin Olur? Nedenleri Nelerdir?
Günümüzde bu hastalığın bir den fazla nedeni bulunmaktadır. Ama genel olarak mitomani hastalığının başlıca nedenleri şunlardır:
- Kişi çocukluk yıllarında büyüklerinin çokça söylemiş olduğu yalanlarına şahit olması.
- Narsistik ya da kişilik bozukluğu
- Saygı, ilgi ve onaylanma gereksinimi.
- Küçük yaşta kalınan istismarlar
- Duyulan aşağılık kompleksi
Öte yandan yalan söyleme hastalığını tetikleyen bazı durumlar vardır. Bunlar arasında özellikle ilk etapta çocukların küçük yaşta yaşadığı travmalar ile doğru söylediği zamanlarda bile kendisine inanılmaması gibi durumlar mitomani hastalığını tetikleyebilmektedir. Yukarıda da görüldüğü gibi yaşanan aile sorunları çocuk kesimi oldukça fazla etkilemektedir.
Yalan Söyleme Hastalığının (Mitomani) Belirtileri Neler Olabilir?
- Kişi, yalan söylemekten büyük haz alır ve zevk duyar.
- Yalanları arasında tutarsızlık olması
- Kişi, yalan söylerken hiçbir zaman pişmanlık emaresi göstermez.
- Kişi, ısrarla yalan söylemeye devam eder. Hatta doğrular ispatlanmış olsa da.
- Kişinin, söylemiş olduğu yalanları ortaya çıkınca hemen saldırganlaşır ve yalanlarını kabul etmeyerek saldırgan bir davranış içerisine girer.
- Kişinin, yalanları arasında bir bütünlük bulunmaması da ayrı bir belirtidir.
- Kişi, söylediği yalanlarla etrafında bir halka oluşturur ve bunu büyük bir şeymiş gibi çevresine lanse eder.
- Kişinin, kendi söylemiş olduğu yalanlara kendi de bir süre sonra inanır.
- Kişi, çevredeki insanların dikkatlerini üzerine çekmeye çalışması da ayrı bir belirtidir.
Yalan söyleme hastalığı olan insanların en belirgin özelliği dikkatleri üzerine çekerek, kendini odak noktası yapmaktır. Yani tüm dikkatler kendi üzerinde olması istenir. Bundan ötürü bir mitoman insan müthiş derecede olayları abartarak anlatır ve yalanlarını öyle süsler ki insanların çoğunu kandırabilir. Tüm ilgiyi kendine çekmeyi başarır.
İlginizi Çekebilir: Kulak Çınlaması Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yalan Söyleme Hastalığının Tedavisi Nasıl Olmaktadır?

Yalan söylemek bir hastalık ise bunun tedavisi mutlaka vardır. Bundan ötürü bu hastalığa yakalanan kişilerin ilk olarak tedavi görebilmesi için bir psikoterapiste görünmesi gerekmektedir. Psikiyatri doktorunun vereceği ilaçlar ile hasta tedavi edilebilir. Öyle ki, psikiyatri doktoru hastanın ta çocukluğuna inerek bu hastalığının en derininde yatan nedeni ya da nedenleri bulmaya çalışır. Böylece doktor hastanın noksan olduğu sevgi, saygı ve güven eksikliğinden kaynaklanan sorunları bularak bunları telafi etmek suretiyle kişiyi tedavi eder.
Kaliteli ve sağlam bir tedavi gören mitoman artık eskiye kolay kolay dönemez. Yani hastalığın tekrarlama riski olasılığı düşüktür. Lakin genel olarak mitomanlar kendilerini hasta olarak görmezler ve durumu kabullenmek istemezler. Bu hastalığı ancak yakınları yani birinci derecede olan kişileri ve çok yakın olduğu kişiler bilir. Bundan ötürü bu hastaya yakın olan kişiler hasta olan insanı yavaş yavaş ikna etme yoluna gitmelidirler. Bundan dolayı hastanın yakınlarına büyük bir görev düşmektedir. Aksi takdirde mitomanların ikna olmaları kolay olmamaktadır. Yukarıda bulunan video tedavi için size fikir verebilir.