Bu Yazımızda Neler Var
Yeni doğum yapmış kadın için artık hayat eskisi gibi tek başına yaşanacak bir düzene sahip değildir. Doğum yapan anne artık attığı her adamda bebeğini de düşünerek hareket etmelidir. Anne ve bebek arasında öylesine kuvvetli bağlar vardır ki, belki de bunların en muhteşemi emzirme anında ortaya çıkan o bağdır.

Peki, emzirme döneminde minik bebeğiniz için hangi önlemleri almanız gereklidir? Bir anne doğum sonrasında hangi besinlerden uzak durmalı ya da nasıl beslenmelidir? Her anne adayı özellikle doğum öncesinde bu konuda ciddi araştırmalar yapar. Bunun en önemli sebebi anne sütünden bebeğe direk alınan besin değerlerinin geçecek olmasıdır.

Anne karnında gelişimini tamamlayan bebeğin artık tek gelişim evresi anne sütü iledir. Bu sebeple anneler çoğu zaman aslında iyi niyetli yaklaşımlarla bebeğe fayda etmesi için ne bulsalar yemek isterler. Ancak bu, bebeği rahatsız eden hatta ciddi rahatsızlıkları da beraberinde getiren durumları da beraberinde getirebilir.
O halde yeni doğum yapmış kadın için nasıl bir beslenme alışkanlığı oluşturulmalıdır hep birlik bu konuyu ele alalım:
Yeni Doğum Yapmış Kadın Beslenme Düzeni

Yeni doğum yapan bir anne için en önemli husus bebeğinin gelişimidir. Bu sebeple odak noktası bebek olunca alınan her besinin de bebeğe yüksek oranda fayda edeceğini düşünmek yanlış olur. Peki lohusa kadın bebeği ile arasında yeni bağ kuracağı bu dönemde onu rahatsız etmeyecek şekilde nasıl beslenmelidir?

Yeni doğan bebek gelişimi için en uygun besin anne sütüdür. Bazı durumlarda anne sütü yeterli gelmediği görülür. Anne sütünü arttırmak ya da besin değerini yükseltmek için her anne bazı önlemle alır. Özellikle yediklerinin süte geçtiğini bilen anneler kuvvetli beslenmeleri halinde bu değerlerin süte sütten de bebeğe geçtiğini düşünür. Aslında mantık doğru ancak her besin aynı oranda süte fayda sağlamayacaktır. Özellikle bebeğin kemik gelişimi için anne sütü büyük önem taşır. Günlük doygun oranının yakalanabilmesi için de süt miktarının yeterli olması gereklidir.

Günlük beslenme düzeni olmalıdır. Emziren anne için düzensiz beslenme anne sütünü azaltıcı sebepler arasında yer almaktadır. Dengeli ve düzenli beslenme ile her anne sütünün doygunluk oranında düzenli artış seyredilir.

Beslenme esnasında anne öncelikli olarak kendi vücuduna besin alımı yapar. Sonrasında süt için gerekli olan besinleri depolar. Buradan anlaşılması gereken en önemli konu öncelik anne sağlığıdır. Anne sağlığı iyi olduğunda vücut anne sütü üretiminde aralıksız çalışabilir. Ancak anne vücudunun sağlıksız ve güçsüz oluşu direkt olarak anne sütüne de etki edecektir. Özellikle kansızlık oranının düşük olması vitamin oranının yüksek olması gerekmektedir.
Yeni Doğum Yapmış Kadın Ne Yemeli Nasıl Beslenmeli

Yeni doğum yapmış kadın öncelikle hangi besinleri yemesi gerektiğini bilmeli. Evet, kendi nefsi belki de her şeyi yemek isteyecektir ancak artık düşünmesi gereken bir de bebeği vardır. Belki de normalde çok sevmediği besinleri bu dönemde gerçekten anne sütüne yaradığı için bolca tüketmesi gerekebilir. Bunun aksine çok sevdiği besinleri de çok sık tükettiği için bıkabilir. Ancak bu süreçte amaç en çok süte fayda sağlayan besinleri tüketmek olacaktır.

Sağlıklı bir beslenme ile daha dikkatli nasıl olmalı nasıl beslenmeli sorusu özellikle emziklilik döneminde karşımıza çıkar. Emziren annenin yemek tarifleri artık nasıl yapılır nasıl olmalıdır buna bakması gereklidir. Tam buğday ekmeği kullanımı, iyotlu tuz kullanılmaması gibi dikkat edilmesi gereken bir çok husus yer almaktadır.
Anne Sütü İçin En Faydalı Besinler Hangileridir? Hangi Besinleri Tüketmek Gereklidir? Emziren Anneler Süt Yapması İçin Ne Yemeli

- Yeni doğum yapmış kadın için öncelikli olarak günde 2-3 litre sıvı alınması gerekmektedir. Su yanında komposto, meyve suyu, ıhlamur ya da meyve çayları gibi sıvı alımları bu konuda size destek olacaktır. Ancak hazır meyve sularının özellikle tercih edilmemesi gereklidir. Çünkü bebeğe gaz yapan bu meyve suları her ne kadar sıvı da olsa bebekte huzursuzluğa sebep olacaktır. Sadece su alımı bile süt miktarını direkt etkileyen etkenler arasındadır. Annenin gün boyunca susuz kalması südün azalmasına sebep olacaktır.

- Bebeğin kemik gelişimi için anne sütünde kalsiyum oran yüksek olmalıdır. Bu nedenle yeni doğum yapmış kadın bol bol yoğurt, süt ve peynir yemelidir. Günde 2-3 bardak süt içilmesi anne sütü için yeterli olacaktır.

- Anne sütü için protein alımı bir diğer önemli husustur. Protein alımı için haftalık olarak 3-4 tane yumurta yenmesi, balık ve diğer et ürünlerinin günlük tüketilmesi yeterli olacaktır.

- Lohusalık döneminde meyve tüketimi oldukça önemlidir. Günlük mutlaka 2-3 porsiyon meyve tüketilmelidir.
- Tahin helvası anne sütü için bilinen en yararlı besinlerdendir.

- Son olarak vücuttaki demir oranı üzerinde durmakta fayda var. Vücuda giren demirin hızlı şekilde emilimi gerekmektedir. Anne sütünden geçecek demirin hızla emilmesi için mutlaka her öğünde salata tüketilmelidir ve c vitamini alınmalıdır.
Sezaryen Sonrası Beslenme Ne Yenmeli

Sezaryen sonrası beslenme hem bebek hem de anne sağlığı açısından oldukça önemlidir. Besin alımı sonrasında gaz oluşumu sezaryen dikişlerini zorlayacağı gibi bebeğe de huzursuz verecektir. Bu zorlu süreçte lohusa anne hem kendi vücudunun toparlanma sürecini zorlu şekilde atlatıyor hem de bebeğinin gaz sancıları ile uğraşmak zorunda kalıyor olabilir. Bu nedenle ameliyat sonrasında kadın doğum doktorunun tavsiyelerine mutlaka uymalıdır. Yasaklı besinlerden asla yememelidir.
Yeni Doğum Anneye Gaz Yapmayan Yiyecekler

Asitsiz ve soğuk olmayan içecekler, meyve suları, yeşil yapraklı çiğ ya da pişmiş sebzeler, et ürünleri, meyveler bu dönemde rahatlıkla yenebilmektedir.
Emziren Anne Ne Yemeli Kadınlar Kulübü

Lohusa kadınların doğum sonrasında en sık ziyaret ettikleri adres elbette kadınlar kulübü. Burada bütün doğum yapan annelerin deneyimlerini ya da bebekleri ile yaşadıkları sorunları okuyup bilgi edinmek mümkün. Ancak yine de her anne bebek ilişkisinin farklı olduğunu ve okuduktan sonra illaki bu şekilde sorunlar yaşanacağını düşünmemekte fayda var. Her anne adayı için önemli olan ilk şey bebeği ile arasında bağın gücünü sadece kendi hisleri ile belirlemek olacaktır.
Yeni Doğum Yapan Anne Ne Yememeli

Yeni doğum yapmış kadın için en önemli bilgi bebeğinin normal insan gibi bir bağırsak sistemine sahip olmadığıdır. Yeni doğan bir bebeğin normal gıda alımına alışması ve bağırsak sisteminin düzen alması için ortalama 7 haftalık bir süreye ihtiyacı vardır. Bu süreçte anneler aldıkları besinleri özenle seçmelidir. Peki lohusa kadınlar hangi besinlerden uzak durmalıdır?

- Soğan, turp, kırmızı lahana, lahana, salatalık gibi besinler direk gaz yapıcıdır. Özellikle kuru soğanın süt yapma özelliğinin bilinmesinin yanında bebeğe çok ciddi gaz yaptığını ve bunun sorun çıkarabileceği unutulmamalıdır.
- Vişne, erik, karpuz, mandalina, portakal ve üzüm gibi meyveler tüketilmemelidir.
- Bulgur ve türevleri besinler alınmamalıdır.

- Mercimek ya da ezogelin çorbaları tüketilmemelidir.
- Kuru baklagiller ailesinden kuru fasulye, nohut, bezelye ve barbunya da gaz yapıcı besinlerdendir.
- Yoğurt, süt, cacık ve ayran gaz yapma özelliğine sahiptir. Kalsiyum açısından yoğurt ve süt faydalıdır ancak bebekte gaz problemi yaşanıyorsa alımını ara verilmelidir.
Yeni Doğum Yapmış Kadın, Emziren Anne Gece Ne Yemeli

molasses with tahini
Yeni doğum yapmış kadın olarak emziren annelerin en büyük dert yakındığı konu gece açlık nöbetleridir. Gece boyu anne sütü alan bebek, annede ataklara sebep olacaktır. Ancak her lohusa kadın doğum sonrası bir de kilo aldım krizlerine girebilir. Bu nedenle gece açlığını bastırırken kilo almaya da engel olmalıdır.

molasses with tahini
Gece atıştırmalık olarak süt için faydalı olacak besin yanında kilo yapmayacak besinlerin tercih edilmesi önemlidir. Bu durumda ilk öneri tahinli pekmez olacaktır. Yanında az bir miktar peynir geceyi kurtarmanızı sağlayabilir. Yoğurt yanında galeta yemek de yine gece açlığınızı bastırabilir. Belki birkaç leblebi de gecenin kurtarıcısı olabilir.
Pingback: Emzirirken Kilo Vermek İçin Neler Yapmalı?