Yeni Doğum Yapmış Kadın Ne Yemeli

Yeni doğum yapmış kadın ne yemeli diye telaşa kapılan annelere ilk tavsiyemiz sağlıklı besinler tüketmeleri. Bebeğiniz sizin yediğiniz besinleri sütünüzden alır. Dolayısıyla bebeğinizin büyümesi ve gelişimini tamamlayabilmesi için anne sütüne ihtiyacı vardır. Sizin sağlığınız bebeğinizin sağlığı demektir.

Annenin hamilelik dönemin olduğu gibi emzirme döneminde de beslenmesine beslenme alışkanlıklarına dikkat etmesi gerekmektedir. Anne sütünün yeterli olması annenin beslenme şekli ile ilişkilidir. Yeni doğum yapan anneler ilk 6 ay fazla kilolar için sıkı diyete girmemelidir. Emzirme döneminde olan anneleri en çok endişelendiren konulardan biri de sütünün yeterli olup olmadığıdır. Ne yesem bebeğim daha sağlıklı büyür diye düşünmeden yapamazlar.

Süt Olması İçin Yeni Doğum Yapmış Kadın Ne Yemeli?

Anne sütü yeterliyse ve dengeli besleniyorsanız bunun yanı sıra stresten uzak durmalı, vücudunuzu dinlendirmeli ve bebeğinizi sık sık emzirmelisiniz. Bu sebeple annenin ruh hali ve bedenen kendine elinden geldiğince özen göstermelidir. Duygusal açıdan kendini tatmin eden annelerin süt üretimi artar.
Emziklilik döneminde çocuk sağlığı için annenin yediklerine dikkat etmesi gereklidir. Bu durumda anneler nasıl beslenmeli doğumdan sonra nasıl bir beslenme düzenine giriş yapmalı bilmek gereklidir veya çocuk için gerekli olan besinleri bilmeli ve bunların alınmasına dikkat etmelidir.

Yeni doğum yapmış kadın ne yemeli hangi besinlere ağırlık vermesi gerekir? Doğum sonrası anne nasıl beslenmeli? Peki anne sütü yapan yiyecekler neler?  Tüm bu merak edilen sorularını yanıtını gelin birlikte inceleyelim.

1- Sıvı Tüketimi

Emziren annelerin en çok dikkat etmesi gereken konulardan biri de süt olması için bol bol sıvı tüketmeleridir. Günde en az 2 litre sıvı tüketmeleri gerekir. Su, süt, meyve suyu, komposto gibi sıvı tüketmek süt üretiminizi arttıracaktır.

2- Protein Tüketimi

Gün içerisinde protein tüketimine dikkat etmeniz gerekir. Protein olarak yumurta, et, balık, tavuk eti ve baklagilleri tüketilebilir. Bu proteinleri tüketmeniz sütünüzün de protein açısından zengin olacağı anlamına gelir.

3-  Yeni Doğum Yapmış Kadın İçin Kalsiyum Tüketimi Çok Önemli!

Kalsiyum sadece emziren anneler için değil günlük hayatta tüketilmesi tavsiye edilen vitamin deposudur. Süt, yoğurt, pekmez, peynir, fındık, fıstık gibi ürünler gün içerisinde tüketilmelidir.

4- Sebze ve Meyveler

Günlük öğünlerinize sebze katarak süt üretimini arttırabilirsiniz. Ara öğünlerinizde de meyve tüketmeyi aksatmayın. Yeşil yapraklı sebzeler  ve meyveler vücut sağlığı açısından da önem taşıdığı için sizin sağlığınız bebeğinizin sağlıdır.7

İlginizi Çekebilir: 21 Gün Şekersiz Diyeti Nedir? Nasıl Uygulanır?

Bu ürünleri tükettiğiniz takdir de sütüm yetiyor mu acaba diye endişelenmenize gerek yok. Doktorunuza danışarak daha kapsamlı bir liste alabilirsiniz. Doktorunuzun önermediği besinleri tüketmemeye özen göstermelisiniz. Peki emziren annenin ve lohusalık döneminde olan anne hangi besinlerden uzak durmalıdır?

Yeni Doğum Yapmış Kadın Ne Yememeli?

Bazı besinler hem anneye hem de bebeğe iyi gelmeyebilir. Anneler ne yediklerine dikkat ettikleri kadar ne yememeleri gerektiğine de dikkat etmeleri gerekir. Gazlı içecekler anneye ve bebeğe gaz yaptığı için asla tavsiye edilmez. Bebeklerde gaz sancısı huysuzluk ve ağlama yapabilir bundan dolayı tüketmemeye özen göstermelisiniz. Doğum sonrası katkı maddesi içeren ürünlerden de uzak durmalısınız. Ayrıca iyotlu tuz gibi ürünlerden de uzak durmak son derece önemlidir.

Salam, sosis, sucuk gibi ürünleri tüketmemelisiniz. Bazı kuru baklagiller nohut, fasulye, bezelye gibi ürünler de gaz yapacağından tavsiye edilmez. İşlenmiş gıdanın yerine besin değeri zengin olan tam buğday gibi ürünleri tercih etmek anne sütü için önemlidir.

Emzirme döneminde siz ne kadar yediklerinize dikkat edersiniz sütünüz de o kadar iyi gelir. Bebeğinizin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için anne sütü son derece önemlidir. Sık sık emzirmenin anne sütünü arttırmada en büyük payı vardır.  Böylelikle yeni doğum yapmış kadın ne yemeli sorusunu da birlikte cevaplamış olduk. Unutmadan anne sütünü saklama işlemini de araştırmayı unutmayın.

Exit mobile version