Bu Yazımızda Neler Var
Dünya üzerinde çığır açacak bir teknoloji olan yumuşak rubik küp Teksas Austin Üniversitesi tarafından tasarlandı. İlk görevi veri depolama olsa da çoğu alanda kullanılması düşünülüyor.
Özellikle eğitici oyuncakların hafızaya sahip olması ve çocuklara her gittikleri yer hakkında bilgi vermes gibi birçok şekilde kullanılması planlanıyor.
Magic cube şeklinde görüntüsü olup mini bir hale sahiptir. Veri depolama işlemi için kullanıcıların giriş yap seçenekleriyle donatılı bir sisteme bakmaları gerekiyor.
Bulut sistemi gibi, müşteri giriş yaptıktan sonra dosya ekle seçeneği şeklinde daha fazla kombinasyonun olması düşünülüyor. Ayrıca İngilizce karşılığı price ve cube kelimeleri fiyat ile küp anlamlarına sahip olup gelecekte yumuşak rubik küpler için fiyatlar ortaya çıkacaktır.
Hidrojeller Ve Yumuşak Rubik Küp Bağlantısı Nasıl Bulundu?
Yapılan keşif sonucu, yumuşak rubik küp buluşu nedir?, Ne işe Yarıyor, Ne kadar hafıza alanına sahiptir? Gibi bir çok suru akla gelmektedir.
Hidrojeller, su ile temas ettiklerinde diğer tüm maddelerin aksine çözünme gerçekleştirmezler. Aksine, çözücü maddeyi de içlerine almaktadırlar.
Bu maddeler çözücüyü içene alıp, şişerek hapseden üç boyutlu bir polimer yapıyı oluşturmaktadır. Hidrojeller doğal olarak bulunabilir ve sentezlenebilirler.
Bu durum onları bir mucize haline getirmektedir. Yapısında bulundurduğu bu kimyasal özellik sayesinde bir depolama aracına dönüşmektedir. 30 yılı aşkın bir süredir sağlık sektöründe uygulanan teknolojik keşifler için kullanılmaktadırlar.
Bu doğal yapı lenslerde, bebek bezlerinde, tıbbi cihazlarda kullanılmaktadır. Yapay kan damarları ve kontrollü ilaç salınımı uygulamalarında da hidrojellerden yararlanılmaktadır.
Yumuşak Rubik Küp Ne İşe Yarıyor?
Peki hidrojeller Yumuşak Rubik Küp Buluşuna Nasıl İlham Verdi? Depolayabilme özelliği sayesinde diyebiliriz. Rubik küpüne benzeyen fakat kendini yenileyebilen, hidrojel ile kaplanmış bir yapı oluşturulmuştur.
Yapılma amacı ise bir çok hastanın bilgilerini aynı anda depolayabilmek. Hastaların devam eden sağlık durumlarının kontrol edilebilmesi adına da yenilikler taşımaktadır.
Rubik küpüne benzeyen bir yapı oluşturan bilim insanları bu yapıyı hidrojeller ile kapladılar.
Bu durum, fiziksel olan objeler veri depolamanın başka bir yolunun bulunmasını sağladır. Su yardımı ile bir çok farklı hastalık verisinin küpe aktarımı mümkün kılındı.
Veriler desenler halinde saklanabilmekte ve oluşturulan siyah beyaz QR kodları ile kayıt altına alınabilmektedir. Küp üzerinde bulunan kareli yapıya uygulanan QR kodları bu işlevi kolaylaştırmaktadır.
Yumuşak Rubik Küp Ne Kadar Hafıza Alanına Sahiptir?
Teksas Austin Üniversitesi tarafından geliştirilen bu model, sağlık sektörü ve teknoloji sektörü için bir mucize niteliğindedir. Yapılan küpü geliştirmek ve daha çok sayıda veri depolama işleme için, renklendirme çalışmaları sürmektedir.
Yüzeylerin sadece siyah beyaz yerine renkli yapıda kodlanabilmesi, depolama alanını arttıracaktır. Bir rubik küp 43 kentilyon farklı durumda bulunabilmektedir. Küpün bu fiziksel özelliğini buluşa uyarlamak ise, devasa bir kayıt alanı sağlayacaktır.
Küp modelinin sert plastik yapıdaki orijinal modelini, kimya bilimini kullanarak hidrojel ile tasarlamak bilim insanlarının attığı yaratıcı bir adım olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bilim insanlarının kimyanın gücünü kullanarak yaptıkları bu keşif, ileriye yönelik buluşlara da fikir sağlayacaktır. Milyonlarca hastanın bilgilerinin ve hastalıklarının nedenlerinin depolanabileceği küçük küpler, sağlık sektöründe ses getireceğe benziyor.
Yazımızda yeni bir teknoloji olan yumuşak rubik küp hakkında bilgilere yer verdik. Ayrıca yeni keşfedilen pankreas kanseri durduran çok önemli bir buluşu linkteki yazımızdan bulabilirsiniz.