Meme Estetiği Sonrası Nelere Dikkat Etmeli ?

meme-estetiginde-dikkat-edilmesi-gerekenler

Ameliyat sonrası dönem de en az ameliyat öncesi ve ameliyat süreci kadar önemlidir. Öncelikle genel sağlık durumunu ilgilendiren olası komplikasyonların olmaması ve oluşan bir komplikasyonun zamanında fark edilip tedavi edilebilmesi için çok bilinçli hareket etmek gerekir. Bu aşamada doktorunuzun önerilerine ciddiyetle uymak ve onunla iletişimde bulunmak yaşamsal önem taşır.

Bazı hastaların ameliyat sonrasında doktorunun önerilerine yeterli özeni göstermediği ve farklı nedenlerle sınırları zorladığı ve buna bağlı komplikasyonlar geliştiği sıklıkla gözlemlenebilmektedir. Ameliyat sonrası dönemde kişi kendini çok iyi hissetse, herhangi bir ağrı duymasa dahi önerilere harfiyen uymalıdır.

ÖNCELİKLE;

  • 5 C’ nin üzerinde ateş
  • Solunum güçlüğü
  • Şiddetli ağrı
  • Drenlerden fazla miktarda açık kırmızı taze kan gelmesi
  • Memenin aniden şişmesi ve büyümesi
  • Ameliyat bölgesinde aşırı şişlik ve kızarıklık gelişmesi
  • Aşırı halsizlik hali
  • Bilinç durumunda bulanıklık ve aşırı uyku hali

Veya yolunda gitmediğini düşündüğünüz bir şeyler hissediyor iseniz günün hangi saati olursa olsun derhal ameliyatı yapan doktorunuzu bilgilendiriniz. Herhangi bir nedenle doktorunuza ulaşılamıyor iseniz ameliyatın yapıldığı veya en yakın hastanenin acil servisine başvurmalısınız.

İlaç ve besin destekleri: Ameliyat öncesi dikkat etmeniz, tüketmemeniz gereken ilaç ve besin desteklerini (aspirin, yeşil çay gibi), ameliyat bölgesine kanama riskini artırmaları nedeniyle,  ameliyattan sonraki 15 günlük dönemde de tüketmemeye büyük özen gösteriniz.

Göğüs estetiği ameliyatı sonrası dönemde kullanmanız için verilen ilaçları size önerildiği şekilde kullanmaya özen gösteriniz, dozlarını doktorunuza sormadan değiştirmeyiniz. Herhangi bir istenmeyen yan etki gözlemlediğinizde doktorunuza bilgi veriniz.

Tansiyon, şeker, tiroid vb. sürekli kullandığınız ilaçlarınızı doktorunuzun bilgisi dahilinde kullanmaya devam ediniz.

Pozisyon: Belden itibaren yarı oturur biçimde yatılmalıdır. Böylelikle memelerde toplardamar basıncı düşeceği için daha az kanama, şişlik ve morluk oluşacaktır. Ayrıca nefes alma işlemi daha rahat olacaktır. Kollarınızın altına birer yastık koyarak destekleyebilirsiniz. Oturup kalkarken kollarınızdan veya dirseklerinizden güç almamaya dikkat ediniz.

Solunum egzersizleri: Ağrı vb. değişik nedenlerle yeterince derin solunum yapılamaz ise hava yollarında tıkaç oluşumu (atelektazi) ve buna bağlı akciğer enfeksiyonu gelişimi riski söz konusudur. Bu nedenle saat başı en az 3-5 kez tüm akciğeri genişletecek derin nefesler almak gereklidir. Yeterince sıvı alımı bronşlarda tıkaç oluşumunu azaltacaktır.

Hareket kısıtlaması: Kollarınızı zorlayıcı hareketlerden, ağrı ve kanama riskini azaltmak için, kaçınmalısınız.  Tuvalette fazlaca ıkınma, ağır kaldırma, ev işleri yapma, çocuk taşıma, araç kullanma gibi zorlayıcı hareketlerden en az bir hafta kaçınılmalıdır. Diğer taraftan, yemek yeme, saçınızı tarama, el yüz yıkama gibi çok zorlayıcı olmayan hareketleri yapabilirsiniz. Ancak diş fırçalama hareketini yapmayınız, bu amaçla pille çalışan diş fırçası veya ağız çalkalama suyu kullanabilirsiniz.  Kan basıncını yükseltebilecek aktif spor hareketleri bir ay süre ile yapılmamalıdır. Kısa yürüyüşler bacaklardaki kan dolaşımı için yararlı olabilmektedir.

Beslenme: Ameliyat süreci boyunca kullanılan ilaçların vücuttan rahat atılabilmesi, bacaklarda pıhtı oluşumu riskinin azaltılması, dokuların yeterince dolaşımının sağlanabilmesinde yeterli sıvı (günde 1.5-2 litre) alımı önemlidir. Sık tuvalete gitmemek için sıvı alımını kısmak en sık yapılan hatalardandır. Bu süreçte alkolden uzak durulmalı, kanamayı artırabilecek aspirin vb. ilaçlardan ve yeşil çay gibi gıdalar alınmamalıdır. Ameliyat sonrası dönemde kilo vermeye yönelik çok sıkı diyetler yapılmamalı, proteinden zengin dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Kabız kalmamaya dikkat edilmelidir, ona göre gıda ve prebiyotikler tüketilmelidir.  Gerekiyorsa doktorunuzdan ilaç yardımı isteyebilirsiniz.

Sigara: Damarlarda spazma, daralmaya yol açması nedeniyle kan dolaşımının çok önemli olduğu meme estetiği ameliyatlarda sigara doku iyileşmesini son derece olumsuz etkilemektedir. Meme başlarında kan dolaşımı bozukluğuna ve doku ölümüne neden olabilmektedir.

Banyo: Bandajlarınızı ıslatmayacak şekilde ılık su ile kısa süreli duş alabilirsiniz. Saçınızı kuafördeki gibi yıkatabilirsiniz. Ameliyat alanlarının ne zaman yıkanacağı size pansumanlar esnasında yaralarınızın durumuna göre bildirilecektir.

Sutyen kullanımı: Ameliyat sonrası ilk 1,5 ay size verilen sutyen korseyi ve ona benzeyen, balensiz, yarım atlet şeklindeki sporcu sutyenlerini kullanınız. Ameliyatın ilk haftası sutyen ölçüleri gerçeğinden daha büyük olabileceği için yeni sutyen almakta acele etmeyiniz, ödemlerin geçmesini bekleyiniz.

Yatma şekli: Ameliyat sonrası ilk iki hafta yüksek yastıkta ve sırt üstü yatmaya özen gösteriniz. Daha sonra yan yatabilirsiniz. Yüz üstü yatmak için 3 ay bekleyiniz.

Seks yapma: Kan basıncında yükselme ve ameliyat bölgesinde kanama riski nedeniyle ilk iki hafta seks yapmamaya dikkat ediniz.

Sportif aktiviteler: Ameliyattan bir ay sonra sportif aktivitelere başlayabilirsiniz. Yüzme, tenis, halter, barfiks gibi kolları zorlayıcı hareketlere ise ameliyattan 3 ay sonra kontrollü bir şekilde (ağrı olduğunda bırakmak koşuluyla) başlayabilirsiniz.

Memelerin estetik görünümü: Memeler ameliyat sonrasında ilk 2-3 gün normalden daha şiş ve gergin olacaktır. İzleyen bir haftalık sürede yavaş yavaş bu gerginlik yumuşayacaktır. Ameliyatı takip eden ilk aylarda daha gergin ve sıkı olan memeler, takip eden aylarda dokuların gevşemesi ve yeni duruma uyum sağlaması ile birlikte daha yumuşak, doğal ve hareketli hale gelecektir, estetik görünüm de bir miktar değişecektir. Takip eden yıllarda her memede olduğu gibi yaşlanma ve sarkma süreci devam edecektir.

Meme uçlarının şekli: Meme uçları etrafındaki kahverengi kısımlar (areola) tam daire şeklinde ve mutlak simetrik olmayabilir. Ameliyat esnasında daire şeklinde ve simetrik olmasına rağmen, ayağa kalkınca yer çekimi etkisi ve gerginlik nedeniyle asimetriler gelişebilir. Belirgin asimetriler ameliyattan 3 ay sonrasından itibaren lokal anestezi altında revize edilebilir.

Meme uçlarının duyusu: Ameliyat sonrasında meme ucunda (nipple) duyu değişiklikleri olabilir. Aşırı hassasiyet olabildiği gibi çoğu zaman geçici nadiren kalıcı duyu azlığı veya hiç olmaması gibi durumlarla karşılaşılabilir. Çoğu duyu azlığı ilk 6 ayda düzelmektedir.

Ameliyat izleri: Ameliyat izlerinin son halini alması, sizin yara iyileşme özelliklerinize bağlı olarak, 6 ay – 2 yıl arasında değişmektedir. Bu süre zarfında doktorunuzun önereceği bant ve kremleri kullanmaya özen gösteriniz. İzler üzerinde aşırı kızarıklık, kabarma, sertleşme ve kaşıntı gibi kötü yara iyileşmesi (hipertrofik skar, keloid) belirtileri gelişirse doktorunuzla iletişime geçiniz.

Memelerin rutin kontrolleri: Ameliyat sonrası erken veya geç dönemde olası komplikasyonların zamanında fark edilebilmesi ve tedavi edilebilmesi için size önerilen periyotlarda rutin kontrollere gelmelisiniz. Özellikle memelerinizde ani şişme (meme içerisine kan veya doku sıvısı birikimi veya enfeksiyon belirtisi olabilir), şekil değişikliği, anormal ağrı gibi sıra dışı gözlemleriniz olduğunda doktorunuzla iletişime geçiniz.

Meme estetiğinde silikon implant kullanılmış ise, silikon implant çevresinde bir miktar doku sıvısı birikimi ve bir zar (kapsül) oluşumu normaldir. Bazen implant etrafındaki kapsül normalden fazla kalınlaşabilmekte, buna bağlı ağrı ve şekil bozukluğu gelişebilmektedir (kapsül kontraktürü). Bu durumu düzeltici cerrahi bir girişim gerekebilmektedir.

Çok çok nadir de olsa, silikon implant çevresindeki kapsülde tümöral oluşumlara (Anaplastik Büyük Hücreli Lenfoma) rastlanabildiği literatürde bildirilmektedir. Bu nedenle ameliyattan yıllar sonra dahi memelerinizde ani sıvı birikimi (seroma) ve büyüme, şekil değişikliği, ağrı, implant çevresinde sert doku (kapsül) gelişimi vb. bir yakınmanız olduğunda doktorunuzla veya bir plastik cerrahi uzmanı ile vakit geçirmeden iletişime geçmelisiniz.

Silikon implantın ve çevresindeki kapsülün durumu ve kendi meme dokunuzun durumunu gösteren etkili yöntemlerden bir tanesi MR incelemesidir. Her 1-2 yılda bir meme MR’ı çektirerek hem meme dokunuzu olası hastalıklar (kist, tümör vb.) hem de silikon implantınızın ve çevresindeki kapsülün durumunu kontrol ettirmenizde yarar vardır. Bu periyodik kontroller haricinde, herhangi bir zamanda elinize gelen bir kitle veya anormal bir durumda doktorunuza başvurmayı ihmal etmemelisiniz. Meme hastalıkları yönünden bir genel cerrahi uzmanına yıllık rutin kontrollerinize de devam etmelisiniz.

Ruhsal değişiklikler: Ameliyat sonrası ilk günlerde geçici olarak ruhsal bir çöküntü yaşamak, ameliyatın başarısı hakkında kaygılar duymak çok normaldir. Bu dönemde çoğu zaman bandajlar, sargılar, ödem vb. nedenlerle hedeflenen sonuç henüz ortaya çıkmamıştır. Diğer taraftan görünümde belirgin değişime yol açan estetik ameliyatlar sonrasında ameliyat son derece başarılı olsa dahi yeni görünüme uyum sağlamak ve bu görünümü içselleştirmek zaman almaktadır.

Meme estetiği ve meme estetiği fiyatları hakkında Prof. Dr. Cengiz Açıkel’den daha detaylı bilgi almak için https://cengizacikel.com adresini ziyaret edebilirsiniz.

Exit mobile version