Her Yaşta Uygulanan Göz Cerrahi Operasyonları

goz-cerrahi

Göz cerrahi her yaşta uygulanabilirliği ile bilinen bir operasyondur. Bu yüzden de her yaştan hastanın göz cerrahi işlemleri ile ilgili sorular yönelterek bilgi almak istedikleri görülmektedir.

Her yaşta farklı nedenlerden dolayı oluşan göz problemleri tedavi edilmediği sürece kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu yüzden de kişilerin gözlerini belirli aralıklar ile uzmanlara muayene ettirmeleri gerekmektedir.

Kişilerin gözlerini muayene ettirmeleri genetik veyahut da çevresel etmenlerden dolayı oluşabilecek problemlerin önüne geçilebilmesi anlamında oldukça önemli bir adımdır. Yani kişilerin bu şekilde muayene için ayırdıkları kısa bir zamanın aslında öneminin oldukça büyük olduğu söylenebilmektedir.

Göz Cerrahi Nedir?

Göz cerrahi yukarıda da belirtildiği üzere her yaşta yapılması ile bilinen bir operasyondur. Bu operasyonun ne olduğu ve hangi durumlarda oluştuğu da tüm kişiler tarafından merak edilmektedir.

Göz ameliyatı kişilerin yaşamlarında önemli yeri olan görme duyusunun, kaybolmaması için veyahut da görme sorunları kapsamında yaşanan sorunların tedavisini içeren bir göz cerrahisi işlemdir. Bu cerrahi işlemin de bu anlamda geniş bir tedavi alanının olduğu ifade edilebilmektedir.

Geniş yelpazesi olan göz ameliyatı çeşitleri, kişilerin yaşı, yaşam şartı, çevresel koşulları sonucu ortaya çıkan problemlerin tedavisini kapsamaktadır. Bu kapsamda ise aşağıda belirtilen tedavilerin göz cerrahi kapsamında kişilere sunulduğu söylenebilmektedir.

  • Oküloplastik Cerrahi; göz çevresinde doğumsal veyahut da daha sonraki dönemlerde çeşitli faktörlerden dolayı istenmeyen durumlar oluşmaktadır. Göz ameliyatı çeşitleri arasında yer alan Oküloplastik cerrahi ise gözlerde oluşan istenmeyen durumları düzeltmeyi hedeflemektedir. Bu anlamda ise kırışıklık, göz altı torbaları ve asimetrik durumların tedavisinde uygulanan cerrahi bir işlem olduğu söylenebilmektedir.
  • Lasik Tedavi; korneada da bazı durumlardan dolayı şekil bozuklukları meydana gelebilmektedir. Bu bozuklukların tedavisinde ise Lasik Uygulaması hekimler tarafından kişilere uygulanabilmektedir. Bu tedavi aynı zamanda odaklanma sorunu olan kişilere de uygulanmaktadır. Kişilerde sıklıkla ortaya çıkan miyop, hipermetrop tedavisinde de Lasik uygulamaların yapıldığı söylenebilmektedir.
  • Argon Lazer Fotokoagülasyon uygulamaları; Şeker hastalığı bulunan kişilerde ortaya çıkabilen diyabetik retinopati ve bununla beraber göz içi kanamalarında Argon Lazer Fotokoagülasyon uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Uygulanan bu tedavi şeklindeki ana amaç kişilerin görme kalitesini arttırma ve gözlerinde oluşan sızlamaları ortadan kaldırmaktır.

Oküloplasti Nedir?

Göz cerrahi işlemleri kapsamında yer alan oküloplasti veyahut da oküloplastik göz cerrahi göz kapakları ile beraber birçok göz sorunun tedavisinde kullanılmaktadır. Hem tıbbi nedenlerden dolayı hem de kozmetik nedenlerden dolayı uygulanan bir tedavidir.

Oküloplastik cerrahi kişilerde doğumsal- çevresel durumlardan dolayı oluşan ve kişilerin göz sağlığını olumsuz yönde etkileyen nedenleri ortadan kaldırmayı hedefleyen bir tedavidir. Bununla beraber ise kişilerin gözleri ve göz kapaklarında iyileştirilmesini istediği zamanlarda da göz cerrahi işlemlerinin uygulandığı söylenebilmektedir.

Oküloplasti işlemi kapsamında kişilere hizmet sunan göz doktorlarının aşağıda belirtilen durumlarda göz ameliyatı yaptıkları söylenebilmektedir;

  • Pitozis
  • Entropion
  • Yaralanmalar
  • Ektropion
  • Orbitotomi
  • Yüz felci
  • Blefaroplasti
  • Orbital dekompresyon
  • Protez göz uygulamaları
  • Kirpik sorunları
  • Göz kapağı retraksiyonu
  • Kanser ve başka nedenlerden dolayı oluşan büyümeler
  • Tıkanmış gözyaşı kanalları

Oküloplasti Ve Orbita Cerrahisi

Oküloplasti ve orbita cerrahisi şeklinde tanımlanan göz ameliyatı; göz kapakları, göz çukuru ve gözyaşı yolları ile ilgilenmektedir. Göz cerrahi kapsamında gerçekleştirilen işlemler oldukça geniş yelpazeye sahiptir. Bu anlamda ise aşağıda belirtilen durumlarda oküloplati ve orbita cerrahisi gerçekleştirildiği ifade edilebilmektedir.

  • Göz içi tümör operasyonları
  • Göz torbalarının alınması
  • Badem göz
  • Şalazyon
  • Plexr
  • Tiroid göz hastalığı
  • Protez göz yapımı
  • Botoks

Yukarıdaki ifade edilen göz cerrahi işlemlerinin kısaca göz ve göz çevresi ile ilgili olduğu görülmektedir. Göz ve çevresi de vücuttaki en hassas organlardan biri olduğu için göz ameliyatı çeşitleri kapsamında kişilere yapılacak cerrahi işlemlerin uzman hekimler tarafından yapılması çok kıymetlidir.

Göz cerrahi işlemlerini gerçekleştirecek göz doktorlarının göz ve göz kapağı anatomisini, estetik cerrahi işlemlerini, oküloplasti eğitimi alması, çok sayıda vaka deneyiminin olmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde göz çevresinde yer alan sağlam dokular zarar görecektir.

Oküloplastik Cerrahi Fiyatları

Göz cerrahi işlemleri kapsamında birçok farklı tedavinin kişilere uygulanabileceği görülmektedir. Bununla beraber oküloplastik cerrahi işlemlerinin yapılma sebeplerinin ve uygulama aşamalarının da birbirinden farklı olduğu söylenebilmektedir.

Oküloplasti kapsamında verilecek olan cerrahi işlemlerinden önce kişilerin göz doktoruna muayene olmaları gerekmektedir. Muayene soncunda ise kişilerin durumu ve yapılabilecek işlemler kişilere anlatılmaktadır.

Farklı yöntemleri olan göz cerrahi işlemlerini bilen eğitim almış ve göz anatomisi hakkında kapsamlı bilgisi olan göz doktorlarının bu hassas bölgede cerrahi işlem gerçekleştirmelerinin doğru olduğu söylenebilmektedir. Bu yüzden de kişilerin yukarıda sıralanan özellikleri bulunduran göz doktorlarına muayene olmaları tavsiye edilmektedir.

Yapılan muayeneler sonucunda kişilere göz cerrahi işleminin yapılmasının gerekli olup olmadığına karar verilmektedir. Gerekli olması halinde de hangi göz cerrahi işleminin uygulanıp uygulanmayacağına karar verilmektedir.

Kısaca kişilerin göz ameliyatı fiyatları nedir şeklinde soruları yöneltmeden uzman bir göz doktoruna muayene olması gerekmektedir. Yapılan muayene sonucunda ise doktorun anlatmış olduğu göz cerrahi işleminin gerekli olup olmadığına karar vermeleri gerekmektedir. Gerekli olması halinde ise hangi göz cerrahi işleminin uygulanmasını istediklerini belirtmeleri gerekmektedir çünkü bu şekilde kişilere bir fiyat bilgisi verilebilmektedir.

Lasik Ne Demek?

Lasik tedavi ne demek, lasik tedavisi nasıl yapılır ve bunun gibi birçok soru kişiler tarafından merak edilmektedir. Bu anlamda ise öncelikle kişilerin lasik tedavinin ne demek olduğunu öğrenmeleri gereklidir.

Göz cerrahi alanında bulunan lasik; hipermetrop, astigmat ve miyop gibi göz kusurları olan kişilerin aşina olduğu tedavi şeklidir. Bu tedavi şeklinde mevcut olan görme kusuru excimer lazer ismindeki özel bir lazerle tedavi edilmektedir. Lasik tedavide kornea ismindeki en dış tabaka şekillendirilmekte ve ışığın yeniden retinaya odaklanması sağlanmaktadır.

Göz cerrahi operasyonlarının genel olarak kişilerin kişisel durumlarına göre yapılmaya karar verildiği bilinmektedir. Bu anlamda lasik tedavisi içinde, bu kişisel durumun geçerli olduğu söylenebilmektedir. Lasik tedavisinde öncelikle kişilere yaş şartı konulmaktadır. 18 yaşının altındaki kişilere bu tedavi yapılmamaktadır.

Göz cerrahi kapsamında yer alan lasik tedaviye uygunluğa karar verme aşamasında kişilerin göz dereceleri de değerlendirilmektedir. Göz derecesinin artık büyümediği anlaşılan kişilere ise lasik tedavi uygulanmaktadır.

20 yıldır fazla kullanımı olan lasik tedavisinin güvenilir olup olmadığı da sorgulanmaktadır. Bu anlamda ise hem ülkemizde hem de yurt dışındaki diğer ülkelerde lasik tedavinin kişilere uygulandığı söylenebilmektedir. Bu da lasik tedavinin güvenirlik oranının yüksek olduğunun göstergesidir.

Lasik Göz Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Lasik tedavi sık uygulanan bir tedavi şekli olduğu için kişilerin ilgisini çekmektedir. Ayrıca kısa sürede tamamlanıyor olmasının da kişilerin ilgisini çekmesinde yeri olduğu söylenebilmektedir. Bu anlamda ise bu tedavinin genel olarak aşağıdaki gibi yapıldığı söylenebilmektedir.

Göz cerrahi esnasında kişilerin gözüne uyuşturucu damlalar damlatılmaktadır. Bu işlemin ardından kişilerin göz kapaklarının açık tutulması için hekimler alet kullanmaktadırlar. Bu aletin kişilerin gözüne yerleştirilmesinin ardından lasik tedavisinin işlem basamakları sırası ile gerçekleştirilmektedir.

Kişilerin kornea flebisi kesilmeden önce ise kişilerin gözüne emme halkası yerleştirilmektedir. Bu halkanın yerleşimi ise kişilerin gözünde basınç hissettirecektir. Aynı zamanda da kişilerin daha az görmesine sebep olacaktır. Bu bilgiler kişilere hekimler tarafından verilerek kişilerin bu durum olduğundan paniklememeleri, normal olduğunu algılamaları sağlanır.

Göz cerrahları programlı olan lazer işlemlerini kullanarak korneayı şekillendirmektedirler. Bunun yanı sıra lazer ışını ile gönderilen her darbede az miktarlarda olsa da küçük bir kornea dokusunun çıkarıldığı da söylenebilmektedir.

Korneayı yeniden şekillendiren göz cerrahları korneanın şekillendirme işleminin ardından flebiyi yeniden yerine koymaktadırlar. Bu işlemde ise genel olarak dikiş kullanmazlar.

Göz cerrahlarının bu şekilde gerçekleştirmiş oldukları lasik tedavisi bazen her iki göz içinde yapılmalıdır. Bu şekilde olan durumlarda ise hekimlerin aynı gün iki göze de lasik tedaviyi uyguladıkları bilinmektedir.

Lasik Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci

Kişilerin geçirmiş oldukları lasik tedavi ardından göz kaşınması, sulanması, gözde rahatsızlık hissi oluşabilmektedir. Bununla beraber yüksek oranla bulanık görme, gözlerde yanma da oluşacaktır. Ağrı hissi daha az olmakla beraber kişilerin görmüş olduğu etkiler arasında yer aldığı söylenebilmektedir. Bu etkilerin ise kısa süre içerisinde geçeceği de kişilere söylenebilmektedir.

Lasik tedavisi sonrası kişilerin iyileşme sürecinin ve ağrılarının da kısa süreli olması için kişilere ağrı kesici göz damlası ve ilaç verilmektedir. Bunların yanı sıra ise kişilere geceleri gözlerine bir koruyucu takmaları önerilmektedir.

Kişilere yapılan göz cerrahi işleminden sonra görmelerinde olan sorunun çözüleceği söylenebilmektedir ancak bu durumun biraz zaman alacağının da ifade edilmesi gereklidir. Bu sürecin sağlıklı ilerleyebilmesi için ise göz cerrahi işleminden bir veya iki gün sonra kişilerin göz cerrahına görünmeleri tavsiye edilmektedir.

Göz çevresine kozmetik ürünleri kullanmak isteyenlerin, en az 1- 2 hafta beklemesi tavsiye edilmektedir. Bununla beraber yorucu spor aktiviteleri, yüzme ve jakuzi gibi etkinliklerden uzak durarak iyileşme süreci daha kolay geçirebilmektedirler.

Göz Cerrahi Argon Lazer Ne İçin Yapılır?

Argon lazer, şeker hastalığından dolayı oluşan göz içi kanamaların ve diyabetik retinopatinin tedavi için tercih edilmektedir. Bu tedavide kişilerin görme kayıpları engellenmeye çalışılmaktadır. Kişilere uygulanan argon lazer makulaya sızıntı yapan küçük genişlemeler olmaktadır. Bu genişlemelerin olması sonucu ödem oluşup damarlar genişlemektedir. Bu durumlara ise ölü retina sebep olmaktadır. Argon lazerde ise bu alanın lazer yardımı ile kapatıldığı söylenebilmektedir.

Gözün ışığı algılamasını sağlayan retinada bazı hastalıklar oluşmaktadır. Bu hastalıkların ise argon lazer ile tedavi edilip, görme kayıplarının önüne geçilmesinin hedeflendiği söylenebilmektedir. Göz cerrahları ise kliniklerine gelen kişilerin belirtilerine göre hastalıklarının tespitini yapıp kişilere argon lazerin uygulanıp uygulanmayacağına karar vermektedirler.

Argon Lazer Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Argon lazer kişilere korkutucu gelen, bu yüzden de işlem sonrasında hangi durumların kişileri beklediği merak edilmektedir. Bu anlamda ise aşağıda yer alanların argon lazer sonrası dikkat edilmesi gerekenler olduğu ifade edilebilmektedir.

  • Göz cerrahi sonrası kişiler lazerin etkisinden dolayı özellikle ilk gün bulanık görme sorunları ile karşılaşacaklardır. Bununla beraber ise kişilerin gözlerinde sulanma batma ve yanma gibi sorunlar ile karşılaşacakları da söylenmektedir. Kişilere bu durumların geçici olduğu hakkında bilgilerin verilmesi gerekmektedir.
  • Göz cerrahi operasyonu sonucunda kişiler reçetede yer alan ilaçları ihmal etmeden, önerildiği şekilde kullanmalılardır.
  • Göz cerrahi sonrası baş ağrısı da hissedilebilmektedir. Bu kapsamda ise kişilere kan sulandırıcı özelliği olmayan ağrı kesicileri bu durumda kullanabilecekleri söylenmektedir. Kan sulandırıcı etkisi olan ilaçların kullanılması kişilerin kanama sorunu ile karşılaşmasına neden olmaktadır.
  • Argon lazer sonrası kişilerin ilk gün araba kullanmaktan kaçınması gerekmektedir.
  • Tozlu ortamlardan kaçınılması gerekmektedir.
  • Yapılan işlemden dolayı enfeksiyon riskine karşın kişilerin elleriyle gözlerin ovuşturmamaları ve dokunmamaları gerekmektedir.
  • Kişilerin yüzünü yıkaması ve banyo yapması da işlem sonrası ilk gün tavsiye edilmemektedir.
  • Göze kimyasal maddelerin (şampuan, sabun…) temas etmemesine de dikkat edilmelidir.

Argon Lazer Sonrası Yan Etkiler

Göz cerrahi işlemleri arasında yeri olan argon lazerin çoğu kişi tarafından merak edildiği ve bu yüzden de sık sık bu tedavi hakkında soruların sorulduğu görülmektedir. Kişilere ise bu konuda detaylı bilgilerin verilmesi gerekmektedir. Bu anlamda ise kişilere yan etkilerinden de bahsedilmesi gerekmektedir.

Argon lazerin yan etkileri kişilerin onamının alınması esnasında kişiler ile paylaşılmalıdır. Daha sonrasından kişilerin onamının alınması gerekmektedir çünkü onam alınma esnasında işlem hakkında kişilere tüm bilgilerin verilmesi gerekmektedir. Etik olan budur.

Argon lazerin yan etkileri arasında tedavi esnasında kullanılması gerekli olan parlak, göz alıcı ışıklardır. Yüksek enerjiye sahip olan bu ışıklar normal şartlarda zararlıdır ve hekimler bu ışıklardan kaçınılması gerektiğini önermektedir. Argon lazerin yapılabilmesi için ise bu ışıklara ihtiyaç duyulmaktadır çünkü bu ışıklar sayesinde işlem yapılan bölge daha net görülmektedir.

Göz cerrahi operasyonları sonrası kişiler bulanık görmektedir. Argon lazer içinde de bu durum geçerlidir. Genel olarak bir gün süren bulanık görmenin süresi kişilere göre farklılık da gösterebilmektedir.

Göz Cerrahi

Argon lazerin ardından oluşabilecek yan etkilerinin arasında periferal görme alanlarında daralmaların ve kayıpların olabileceği bulunmaktadır. Bu ise santral görme için risk anlamına gelmektedir.

Kişilerin yapılan işlemden dolayı bir süre gece göremedikleri de bilinmektedir. Bu yan etkinin süresi ile ilgili bilgiler net değildir.

Göz cerrahi işlemlerine neden ihtiyaç duyulduğu ve hangi yöntemler kullanılarak bu hastalıkların tedavi edileceği hakkında bilgiler yukarıdaki paragraflarda bulunmaktadır. Kişiler ise bu bilgiler çerçevesinde yapılacak göz cerrahi işlemleri hakkında bilgi sahibi olabilmektedirler.

Eğer gözlerinizde şikayetçi olduğunuz bir durum varsa sağlığınızı daha fazla riske atmadan göz doktoru ile görüşmelisiniz. Alanında uzman göz doktorları sayesinde kısa sürede şikayetçi olduğunuz durumdan kurtulabilirsiniz. 5 Adımda Göz Doktoru Randevu Nasıl Alınır yazımıza bakarak randevu alma adımlarını izleyebilirsiniz.

 

 

 

Exit mobile version