Bu Yazımızda Neler Var
Emziren anne diyet konusunda oldukça hassastır. Bu konu yeni doğum yapmış henüz doğum kilolarından kurtulamamış kadınların ilgi alanına giren bir konudur. Yeni doğum yapan kadınlar yeni bir hayata merhaba derken yorgunluk, uykusuzluk gibi zorluklar yaşarken kilolarına da fazlasıyla takılırlar. Ancak emzirdikleri için kilo vermenin çok kolay olmadığını ve diyet yapamayacaklarını düşünürler.
Tüm bu düşünceler emziren annelerin moralini epeyce bozmaktadır. Biran önce eski kilolarına geri dönmek isteyen anneler nasıl diyet süreci geçirmelidir? Emziren anne diyet yapabilir mi sorusu ve detaylarına ait tüm bilgiler aşağıda verilmiştir.
Emziren Anneler Nasıl Beslenmeli?
Emziren anneler bu dönemde hem kendilerini hem de bebeklerini özel şekilde beslemelidir. Çünkü süreç içerisinde annenin kendisine enerji verecek ve sütünün kalitesini artıracak besinlere ihtiyacı vardır. Dengeli beslenme planları ile emziren anne diyet süreci mutlaka desteklenmelidir.
Emziren anneler diyet sürecinde protein, sağlıklı yağlar ve kompleks karbonhidratlar içeren besinler tüketmelidir. Ayrıca bunların yanında kalsiyum, demir ve diğer vitaminlerin alımı da oldukça önemlidir. Peki başka hangi yiyecekler tüketilmelidir? İşte cevabı:
- Emziren anneler lif için tam tahıllı veya tahıl içeren nişastalı yiyecekler yiyebilir. Pirinç, ekmek, patates, irmik ve makarna gibi yiyecekler nişasta içerdiği için belirli oranlarda yenilebilir.
- Mercimek, bakliyat, yumurta, balık ve yağsız et gibi protein açısından zengin besinler tercih edilmelidir.
- Paketli gıdalardan mutlaka uzak durulmalıdır.
- Portakal gibi turunçgiller sık sık tüketilmelidir.
- Kabak, avakado, yeşil yapraklı sebzeler mutlaka yenmelidir.
- Atıştırmalık olarak ise kuru meyveler ara öğünlerde tercih edilebilir.
Emziren Anne Diyet Listesi Nasıldır ?
Emziren anne diyet listesi hem sağlıkla zayıflamayı hedeflerken hem de süt artırmayı hedeflemelidir. Genelde diyet emziren anne için uygun olmaz sütü azalır gibi algılar toplumda yaygındır. Bu aslında doğru bir bilgi değildir. Uzman diyetisyenler eşliğinde zayıflama süreci geçirilirse asla böyle durumlarla karşılaşılmaz.
Ancak her annenin kilosu ve sağlık durumu birbirinden farklı olduğu için net bir diyet listesi oluşturmak anneyi görmeden mümkün değildir. Her annenin diyet listesi kendine özeldir. Anne de bebek de sağlıklı olsun ve kolaylık kilo verelim istiyorsanız mutlaka bir diyetisyene başvurmalısınız. Ancak örnek olması için doğum sonrası diyet listesi örneklerine bakabilirsiniz.
Emziren Anne Diyetleri Temel İlkeleri Nelerdir?
Emziren anne diyet süreci annelerin ve bebeklerin sağlığını korumaya yönelik beslenme düzeni oluşturmaya yöneliktir. Emziren anne diyet sürecinde olmazsa olmaz bazı temel ilkeler bulunur. İşte bu ilkeler şöyledir:
Yeterli Kalori Alımı | Emzirme sürecinde annenin vücudunda ciddi anlamda enerji kaybı yaşanır. Bu sebeple hem enerjiyi hem de süt kalitesini artırmak için annenin günlük ekstra 400-500 kalori alması gerekmektedir. |
Dengeli Besin Tüketimi | Annenin süreci sağlıkla geçirmesi için besinlerden dengeli şekilde tüketmesi gerekir. Bu sebeple protein kaynakları, sağlıklı yağlar, kompleks karbonhidratlar, vitamin ve mineral kaynakları tüketimi oldukça önemlidir. |
Bol Sıvı Tüketimi | Süt üretimini artırmanın en kolay ve bilindik yöntemi günde en az 2-3 litre su içmektir. Bunun yanında rezene, ıhlamur gibi bitki çayları ve süt artırıcı içecekler de sürece destek vermektedir. Sürekli tuvalete gitmekten asla şikayet etmeyin ve sık sık sıvı tüketmeyi alışkanlık haline getirin. Çünkü emziren anne diyet sürecinde belki de en temel madde bol sıvı tüketimidir. |
Öğün Düzeni ve Atıştırmalıklar | Düzenli ve sık aralıklarla beslenmek emziren anne diyet listesi için oldukça önemlidir. Anneler için tavsiye edilen öğün sayısı 3 ana ve 2-3 ara öğün şeklindedir. Ara öğünlerde ise sağlıklı atıştırmalıklar tavsiye edilir. Yoğurt, meyve, ceviz, fındık gibi. |
Aşırı Düşük Kalorili Diyetlerden Kaçınma | Emziren anne diyet süreci için hızlı kilo verme durumu süt üretimini olumsuz etkileyebilir. Bu sebeple daha sağlam şekilde ilerlenmeli ve sürdürülebilir beslenme hedeflenmelidir. |
Yukarıda verilen emziren anne diyet listesi hangi temel ilkeleri barındırır sorusunun bir önemli maddesi de kafein ve alkol tüketimine dikkat etmektir. Çünkü kafein ve alkol de süt üretimini kesin olmamakla beraber etkileyebilir. Bu sebeple kafein ve alkol tüketimi azaltılmalı veya tamamen bırakılmalıdır.
Emziren Anne Diyet Listesi Nasıl Uygulanır?
Emziren anneler biran önce eski kilolarına kavuşmak isterler. Doğumla beraber kiloların bir kısmı genelde gider. Emzirme sürecinde de kilo kaybı bazı annelerde devam eder. Ancak bu kilo kayıpları annelerin vücudundan vücuduna değişkenlik gösterir. Bazı anneler de doğumdan sonraki ilk 3 ay kilo artışı da yaşanabilir.
Emzirmeye başladıktan 3 ile 6 ay sonrasında vücut artık yağ yakmaya başlar. Anneler yavaş yavaş ağırlık kaybetmeye başlar. Emziren anne diyet listesi ile bu süreçler desteklenirse bir de üzerinde spor yapılırsa kilo kaybı daha da fazla olabilir. Spor ile vücutta sıkılaşmalar da olur. Emziren annelerin diyet listesi asla 1800 kalorinin altına düşmemelidir. Sağlıklı kilo verme süreci için gerekli kalori alımı önemlidir.
Emziren Anne Spor Yapabilir Mi?
Emziren anneler için kilo vermek sadece diyetten ibaret olmamalıdır. Çünkü değişen vücut şekli sadece emziren anne diyet listesine uyarak eski haline gelmez. Süreç mutlaka spor ile de desteklenmelidir ki vücut sıkılaşsın. Ancak egzersiz yapmak için annenin iyileşme sürecini tamamlamış olması gerekir.
Anne asla kendini zorlamamalı ve aşırıya kaçmamalıdır. Spor yaparken ise mutlaka bu alanda uzman kişilerden destek alınmalıdır. Böylece daha sağlıklı ve tatmin edici sonuçlar alınabilir. Emziren anne spor yaparken nelere dikkat etmelidir? İşte cevabı:
- Anne spor yapabilmek için mutlaka doktorundan izin almalıdır.
- Doğum sonrasında iyileşme sürecinde olan anneler vücutlarına bir anda yüklenmemelidir. Hafif egzersizlerle başlanmalı, yoğunluk sonradan artmalıdır.
- Doğumdan sonra bazı egzersizlerle pelvik taban kaslarını güçlendirmek önemlidir. Kegel egzersizleri bu kasları güçlendirir ve annelerin idrar kaçırma sorununu ortadan kaldırır.
- Yoga ve pilates gibi vücudu güçlendiren ve stresi azaltan egzersizler de süreçte anneye oldukça katkı sağlar.
- Su sporları da doğumdan sonrası için idealdir.
- Anne tüm bu egzersizleri yaparken rahat ve vücudunu destekleyici giysiler tercih etmelidir. Bu hem konforu arttırır hem de vücudu destekler.
Emziren Anne Diyet Süreci Hakkında Sık Sorulan Sorular
Doğum sürecinde alınan kilolardan kurtulmak isteyen anneler için emziren anne diyet planlaması oldukça önemlidir. Emziren anne diyet süreci hakkında bazı bilgiler yukarıda cevaplanırken bazı sorular da aşağıda kısaca cevaplanmıştır.
1 – Emziren Anne Hızlı Nasıl Kilo Verir?
Toplumda emziren anneler diyet yapamaz gibi bir algı vardır. Ancak sağlıklı, diyetisyen kontrolünde, sık beslenme ile ve düzenli egzersizlerle rahatlık emziren anneler de kilo verebilir. Bol su içerek ve emzirmeye devam ederek sürece destek verebilirler.
2 – Emziren Anneler Ödem Atmak İçin ne İçebilir?
Ödem emziren anneler için oldukça sık karşılaşılan sorunlar arasında yer almaktadır. Bununla başa çıkmak için bol su içilmeli ve kesinlikle tuz tüketimi azaltılmalıdır. Ayrıca ödem atmak için düzenli egzersiz yapmak ve ayakları yukarı kaldırarak yatmak da ödem için etkili olacaktır.
3 – Emziren Anne Diyet Listesi Nasıl Olur?
Emziren anne diyet süreci yeterli besinlerin alımı ile kilo vermeyi ve annenin sütünü artırmayı hedefleyen bir süreçtir. Dengeli ve yeterli beslenme planları ile hem anne zayıflar hem de sütü artarak süreç ilerler.
4 – Emziren Anneler Hangi Gıdalardan Kaçınmalıdır?
Emziren anne yediği her besinin bebeğine olan etkisini bilmeli ve ona göre tüketmelidir. Halk arasında emziren annelerin kaçınması gereken yiyecekler şöyledir: Süt ürünleri, soğan, sarımsak, baharatlı yiyecekler ve kafein içeren gıdalar…
5 – Emziren Anne Diyet Yapabilir mi?
Emziren annenin öncelikli yapması gereken bebeğin ihtiyaç duyduğu besinleri yeterli kalori alımı ile sağlamaktır. Emziren anne diyet yaparken de bunu göz önünde bulundurarak hareket etmelidir. Aşırı katı diyetlerden uzak durarak dengeli ve sağlıklı beslenme ile hem kilo verip hem de süt kalitesini artırabilir. Diyet süreci ise diyetisyen eşliğinde yapılırsa daha sağlıklı bir sonuç alınabilir.