Bu Yazımızda Neler Var
Morina balığı diğer ismiyle Kod balığı nedir? Cod balığı özellikleri nelerdir? Aslında bu balığın faydaları saymakla bitmeyecek kadar çok!
Ülkemizin coğrafi koşulları düşünüldüğünde üç tarafının denizlerle çevrili olması balık tüketme konusunda bir yoğunluk gözlemlenmektedir. Başta kış aylarında olmak üzere balık çiftliği üreticiliği sayesinde yılın birçok dönemi balığa erişim mevcuttur.
Durum böyle olunca her türden balık tüketimi kolaylaşmaktadır. Morina balığı konusunda her ne kadar bir hamsi kadar bilgi bulunmasa ve tüketim gerçekleşmese de kendisinden farklı anlamlarda faydalanmak mümkün.
Kod balığı olarak da adlandırılan bu balığı sadece fiziksel olarak tüketmek değil, içeriğinden elde edilen çeşitli formüllerle vücudunuza fayda sağlaması amacıyla tüketebilirsiniz.
Diğer balıklardan ciddi anlamda ayrılan ve faydalarıyla dillere destan olan Morina balığı nedir, Kod balığı özellikleri nelerdir diye merak ediyorsanız, bu yazı tam size göre!
Kod Balığı Nedir? Morina Balığı Özellikleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Tüketimi ve faydaları konusuna girmeden önce Kod balığı bir diğer ismiyle Cod balığı hakkında meraklısına birkaç bilgi vermek gerekiyor. Özellikle hayvanlarla ilgili olanlar için kültür geliştirici özelliklere sahiptir.
A- Sınıfsal Özellikleri
Morina balığı olarak bilinen ve ‘Karadeniz morina balığı‘ ya da Cod balığı olarak adlandırılan bu balık temelde Gadidae ailesine aittir. Gaddus cinsi olarak da adlandırılmaktadır.
Literatürde sıklıkla ‘Cod fish‘ yani Cod balığı olarak adlandırılır. Türkçe hali daha önce de bahsedildiği üzere Kod balığı olarak bulunur. Kendisinin yaşam alanları, özellikleri ve besin değerleri bulunduğu balık sınıfına bağlı olarak diğer balıklara göre değişiklik gösterir.
Üstelik tek bir isimle adlandırılsa bile Kod balığı çeşitleri bulunur. Üç ayrı gruba yaşadığı alana bağlı olarak adlandırılmak üzere ayrılır. Çeşitleri arasında: Atlantik morinası, Pasifik morinası ve Grönland morinası bulunur.
B- Morina Balığı Fiziksel Özellikleri Neler?
Bahsedilen bu balık daha ilk bakışta fiziksel özellikleriyle diğer balıklardan keskin bir şekilde ayrılmaktadır. Çünkü orta-büyük sınıf balık grubunda yer aldığından dikkat çekmemesi mümkün olmayan boyutlara sahiptir.
Morina balıkları fiziksel olarak renk açısından tek tip değildir. Hatta bilinenlere göre yaşadıkları derinlik seviyesi değiştikçe renk değişimine uğradığı görülür.
Bununla da kalmaz, dış görünümünde büyüklüğü yani uzunluğu da dikkat çekicidir. İlk doğdukları andan itibaren sadece iki sene içinde 60 cm uzarlar. Yetişkin kod balığı ortalama olarak 90 cm boyutuna rahatlıkla ulaşır.
Eğer bir Cod balığı tüketmek isterseniz kilo açısından da sizi tatmin edeceğine eminiz. Zira bu balığın ağırlıkları ortalama olarak 25-30 kg civarındadır. Bu da porsiyon bazında büyük rahatlık sunar, afiyetle karnınızı doyurur.
C- Karadeniz Morina Balığı Besin Değerleri Nasıl?
Diğer balıklara göre sizi sadece kilosuyla değil aynı zamanda besin değerleriyle de tatmin edecektir. Çünkü bu balığın sahip olduğu beyaz et miktarında birçok vitamin ve mineral bulunmaktadır.
Yaklaşık olarak 100 gram Kod balığı 80 kalori, 20 protein miktarı içerir. Günlük protein miktarını karşılama konusunda ciddi bir destekleyicidir fakat bununla da sınırlı kalmaz.
Tüm bunların yanı sıra balığı tükettiğinizde A vitamini, D vitamini, B12 vitamini, folat ve riboflovin açısından zengin bir içeriğe sahiptir. İçerdiği vitaminler sayesinde sayısız faydasından söz edebilmek mümkündür.
D- Siyah Morina Balığı Yaşam Alanı Neresi? Morina Balığı Türkiye’de Var mı?
Morina balığı faydaları hakkında bilgi alan birçok birey ilk olarak bu balığın ülkemizde bulunup bulunmadığı konusunda araştırma yapar. Bu aşamada balığın yaşam alanını bilmek gerekir.
Kod balığı yaşam alanı olarak sıcak denizleri sevmez. Ortalama sıcaklığı 0-10 derece olan denizlerde bulunur. Bu da genellikle Grönland adası civarı, Norveç kıyıları olarak karşımıza çıkar.
Türkiye’nin Norveç’e göre daha sıcak bir alan olması ve denizlerinin sıcaklık ortalamasının bu balığa göre olmamasından ötürü sınırlarımızda bahsedilen bu balığa rastlamak malesef mümkün değil.
Türkiye’de büyük marketlere sadece ithalat sayesinde geldiği bilinir. Yine de tüketmek isteyenler kısa sürede temin edebilirler. Dileyen yurt dışından bizzat getirtmeyi de deneyebilir.
E- Çiftleşme ve Üremesi Hakkında Bilgiler
Morina balıkları, balıklar arasında en uzun süreli yaşayan balıklardan birisidir. Ortalama ömürleri zarar verilmediği müddetçe 20 seneyi rahatlıkla bulur. Uzun süreli yaşamaları üremeleri konusunda da avantaj vermektedir.
Kod balıkları üreme konusunda da meraklılarını şaşırtmaktadır. Yılın belirli dönemlerinde çiftleşen bu balıkların yumurtalama yöntemiyle çoğaldığı bilinir.
Tek bir seferde tam 1.000.000 kadar yumurta bırakabilir. Evet yanlış duymadınız tam 1 milyon yumurta! Yumurtalarından çıktıkları ilk andan itibaren kısa sürede büyümeye odaklanırlar.
2 sene gibi bir süre içerisinde çoktan 60 santim büyümüş olurlar. Fakat avlanmadıkları müddetçe bu uzunluğu da çok rahat aşarak yetişkinliğe geçebilir, türünü devam ettirebilir.
F- Morina Balığı Dip Balığı mı?
Morina balığı sanıldığının aksine bir dip balığı değildir. Soğuk denizlerde, yüzeylere yakın alanda bulunurlar. Yüzey balığı olmasından ötürü özellikle cıva gibi zararlı maddelerin bulunma olasılığı azdır.
Dip balıklarında cıva seviyesi fazla olmasından dolayı beyne zarar verdiği konusunda uzmanlar tarafından uyarı yapılır. Bu açıdan bakıldığında Kod balığı cıva açısından kalkan, lüfer, mezgit gibi balıklara göre daha düşük seviyeye sahiptir. Rahatlıkla tüketilebilir.
G- Tüketimi ve Kullanımı Nasıldır? Morina Balığı Yenir mi?
Balık olmasından ötürü doğal olarak akıllara Morina balığı tarifi gelir ve direkt yenmesi düşünülür. Yemek formatında tüketilmesi yanlış değildir. Ancak tek ihtimali bu değildir.
Özellikle büyük marketlerden temin etme konusunda sorun yaşan bireyler kozmetik ve sağlık alanında satışa sunulan Morina balığı karaciğer yağı olarak temin edebilir. Sıvı ve kapsül halleri bulunur.
Bahsedilen bu yağ en az balık kadar çeşitli faydalara sahiptir. Hatta o kadar değerlidir ki evcil hayvanların mamalarında dahi bulunduğu görülür. Sadece insanlara değil kedi ve köpekler adına da değerli besinleri bünyesinde taşır.
H- Morina Balığı Faydaları Neler?
Morina balıkları faydaları konusunda sadece ülkemizde değil dünya çapında namını duyurmuştur. Norveç üzerinden dünya geneline genellikle ihraç edilen bu balığın sağlık üzerine etkileri oldukça geniştir.
Cod balığı faydaları arasında:
- İçeriğindeki A vitamini sayesinde cilt kırışıklıklarını minimuma indirir, cildin elastik özelliğini arttırır.
- Kalp ve damar sağlığını destekler.
- Sperm kalitesini ve buna bağlı olarak üreme üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
- Vücudun bağışıklık sistemini güçlendirerek dışarıdan gelecek hastalıklara karşı korur.
- B12 vitamini sayesinde depresyonu engeller, hafızayı güçlendirir.
- Diş ve ağız sağlığının daha iyi bir hale gelmesini sağlar.
- Beyin fonksiyonlarının daha ileri düzeyde çalışmasına olanak sunar.
Morina Balığı Karaciğer Yağı Nedir? Morina Balığı Yağı Faydaları Neler?
Balık yağı ülkemizde de sık tüketilen takviye gıdalardan birisidir. Doğru olan elbette doğrudan balıktan bu yağı alabilmektir. Ancak bazı durumlarda sıvı ya da kapsül olarak vücuda takviye edilmesi gerekebilir.
Diğer balıkların vücudundan elde edilen balık yağı, Cod balığı için değişiklik gösterir. Kod balığı daha çok karaciğerinden elde edilen yağ ile ün kazanmıştır.
Aslında çok yeni keşfedilen bir alandır. Ve bahsedilen bu Cod balığı karaciğer yağı yeni yeni kullanılmaya başlamıştır. Ancak tespit edilen faydaları saymakla bitmeyecek türdendir.
Ülkemizde de dondurulmuş Morina balığı bulamayanlar tarafından Morina balığı kolajeni olarak tüketildiği görülmektedir. Bulunması daha kolaydır.
Yüksek miktarda Omega-3 bileşenleriyle A ve D vitamini içerdiği görülmektedir. 1 çay kaşığı üzerinden örnek vermek gerekirse kalorisi yaklaşık 40 kcal olarak saptanır. 4,5 gram da yağ içerir.
Kod Balığı Yağı Faydaları Neler?
Doğrudan Morina balığının faydalarını içerir. Ancak bununla sınırlı kalmayarak faydaları daha fazladır. Kod balığı faydaları arasında:
- Kronikleşmiş iltihapların giderilmesi ve iyileşmesini hızlandırır.
- Kemik erimesi başta olmak üzere kemik hastalıkları için onarıcı özelliği bulunur.
- Çocukların kemik gelişimlerini arttırır.
- Kol ve bacak eklemlerinde meydana gelmiş ağrıların azalmasına etkilidir.
- A vitamini sayesinde göz sağlığının daha iyi olmasını sağlar.
- Kulak enfeksiyonlarını iyileştirmede hızlandırıcı etki oluşturur.
- Kan basıncını dengeler, kan pıhtılaşmasının önüne geçer.
Morina Balığı Türkiye’de Var mı?
Morina balığının anavatanı soğuk ülkeler olduğundan ülkemize ithal edildiği bilinmektedir. Eğer bu balığa sahip olmak istiyorsanız büyük marketlerden almanız mümkün.
Her süper markette olmasa da dondurulmuş Morina balığı Metro gibi büyük marketlerde yer alacaktır. Balığını aldıktan sonra çeşitli tariflerle tüketebilirsiniz.
İnternet üzerinden nadir de olsa bazı satıcılar tarafından satışı gerçekleşir. İnternetten ‘Morina balığı satın al‘ seçeneklerini araştırarak da farklı durumlara göz atabilirsiniz.
Morina Balığı Fiyatı Ne Kadar?
Morina balığının fiyatı satış yapıldığı alana göre değişiklik gösterecektir. Ancak ülkemizde nadir bulunmasından ötürü ve ithal edilmesine bağlı olarak alışılmış olan balıklara göre ücretleri yüksektir.
Sadece yurt dışından gelmesi değil, gramajına bağlı olarak da fiyatları oynayacaktır. Çünkü normal şartlarda büyük bir balık olduğu görülmektedir.
250 gramlık olarak genelde satılan bu balığın fiyatı 300-500 TL arasında değişiklik gösterir.
Pratik Morina Balığı Tarifi Nasıl? Morina Balığı Kaç Dakikada Pişer?
Temin ettiğiniz Kod balığı pişirme süresi pişirme yönteminize göre farklılık gösterecektir. Kızartma yani tavada pişme süresi daha kısa sürer. Ancak fırında Kod balığı tarifi de sık sık kullanılır. Fırında kısık sıcaklıkla daha yavaş ve tatlanacaktır.
Bu tarifimiz güveçte Cod balığı tarifi denemek isteyenler için geliyor!
Güveçte Cod Balığı Malzemeleri
- 1,5 kg fileto halinde balık,
- 3 adet orta boy soğan,
- 6 diş sarımsak (ağız tadınıza göre azaltabilirsiniz.)
- 2 fincan zeytinyağı,
- 1 kg patates,
- 1,5 su bardağı un,
- 1 şişe soda,
- 1 adet limon,
- 12 adet siyah zeytin,
- Kekik,
- Kızartma için yağ.
Yapılışı:
Limon suyu ile ezilmiş sarımsakları iyice karıştırın. Daha sonra elinizdeki Kod balığı filetosunu eşit olacak şekilde 12 parçaya bölün. (12 porsiyonluk çıkacaktır) Daha sonra ununuzu geniş bir tabakta hazır bulundurun.
Yağınızı bir tencereye alın ve ısıtın. Isınmış yağa önce limon suyu & sarımsak karışımına sonra una buladığınız balıkları atın. Kızartın. Aynı sırada başka bir tencerede patateslerinizi haşlamaya bırakın.
İnce ince doğradığınız soğanlarınızı zeytinyağında kavurun. Güvece sırayla önce kızarmış morina balıklarını daha sonra hafif haşlanmış patatesleri, soğanı ekleyin. En üste zeytinleri dizin. Önceden 200 derece ısıtılmış fırında sadece 5 dakika bekletin ve servise hazır. Afiyet olsun!
Balık tüketimine Türkiye vatandaşı olarak az buçuk alışığız. Ancak durum bununla sınırlı kalmıyor özellikle balık ağırlıklı beslenmeyi baz alan özel beslenme türleri de ortaya çıkıyor. Daha önce hiç Pesketaryen beslenme duymuş muydunuz? Pesketaryen Beslenme Nedir, Nasıl Gerçekleştirilir yazımıza bakarak bu beslenme hakkında bilgi alabilirsiniz.