Bu Yazımızda Neler Var
Mutfak evin kalbidir bu nedenle mutfak alışveriş listesi yapmak için zaman ayırmalı ve özen göstermelidir. Bütçe yapmanın temel amacı tasarruf yapabilmek için gelir gider dengesini sağlamaktır. Bütçe yaparken her şeyden önce ihtiyaçlar ve isteklerin birbirinden ayrılması gerekiyor.
Bazen istekler ihtiyaçlarla karıştırılır ve gereksiz harcama yapılır. Ama bazı insanlar için istek olan bazı insanlar için ihtiyaçtır. Okula giden çocuğu olan ve beslenme hazırlayan bir anne için 250ml kutu meyve suyu bir ihtiyaçtır.
Ama evde okula giden ve beslenme hazırlanması gereken bir çocuk yoksa bu ancak istek olabilir. Ailedeki üye sayısı ve aile üyelerinin yaşları ihtiyaç ve isteklerin belirlenmesinde önemli bir kriterdir.

Mutfak Alışveriş Listesi Hazırlamadan Önce Yapılacaklar Aylık Alışveriş Listesi Nasıl Yapılır
Mutfak alışveriş listesi hazırlamadan önce evde olan yiyecek malzemelerinin envanteri yapılmalıdır. Böylece gereksiz alışveriş harcamasından kaçınılmış olur. Bir hafta boyunca mutfak için yapılan tüm alışveriş kaydının tutulması da gerekli olacaktır.
İlk önce aile üyeleri ile toplantı yapılarak herkese sevdiği yemekler sorulur. Evde yapılabilecek olanlar seçilir ve malzemeler için alışveriş planı yapılır.
Marketlerin indirim günleri takip edilmelidir. Semt pazarından ve marketten alışveriş yapmadan önce fiyatları birbiriyle kıyaslamak gereklidir. Çünkü semt pazarının olduğu gün marketler de indirim yaparlar. Hangisinde daha ucuz ve kaliteliyse oradan almak bütçeye fayda sağlayacaktır.
İyi bir alışveriş planlaması aile mutfak bütçesini istediğimiz noktaya getirmede yol haritasıdır adeta. Alışveriş yaparken listenizi sevgiyle kullanın.

Mutfak Alışveriş Listesi Örneği (4 Kişilik bir aile için)
Dört kişilik bir aile için örnek aylık mutfak alışveriş listesi örneği hazırladık;
- 2 Kg domates
- 1 adet kıvırcık
- 3 Kg yoğurt
- ½ Kg kırmızı mercimek
- 1 Kg biber
- 1 Kg havuç
- 1 litre süt
- 5 Litre sıvı yağ
- 1 adet karnabahar
- 2 adet turp
- ekmek
- 2 Kg bulgur
- 1 adet lahana
- 3 adet kereviz
- 4 paket makarna
- 250 Gr tereyağı
- 1 Kg pirinç
- 1 adet mor lahana
- ½ kg kuru fasulye
- ½ Kg kıyma
- ½ Kg peynir
- ½ Kg zeytin
- 1 Kg soğan
- 2 Kg patates
- 4 Adet limon
- 100 Gram Şehriye
- 2kg elma
- 2 kg portakal
Mutfak Alışveriş Listesi Nasıl Yapılmalıdır? Sağlıklı Market Alışveriş Listesi Hazırlama
Mutfak alışverişi içindeki taze sebze ve meyve gibi yiyecekleri semt pazarından almak hem ucuz hem de daha taze olduğu için dayanma süresi uzun olacaktır. Pazar alışverişini ise elimizdeki yemek listesine göre yaparsak, ihtiyaca göre sebze alarak israfı ve çürümeyi önlemiş oluruz.
Bazı semtlerde haftada iki gün Pazar olabilir. Bu durumda sebze ve meyve alışverişini ikiye bölmek daha taze yiyeceklere ulaşmayı mümkün kılar.Her alışverişten sonra harcanan paranın kaydını tutmak ilk etapta bütçe oluşturmak, sonrasında bütçe kontrolü için iyi olacaktır. Bu kayıt tutulmazsa ipin ucu kaçabilir ve bütçe kontrolü zorlaşır.
Kuru gıda ve şarküteri ürünlerinde marketlerdeki halk günü uygulamaları ve kampanyaların takip etmek gereklidir. Bazen bu kampanyalar %30 oranında bir indirim yakalama şansı verebilir.Kampanya ürünleri daha taze olduğundan raf ömrü de uzun olacaktır. Böylece toplu alım yapma şansı verirler. Toplu alımları genelde dayanıklı ve çok tüketilen ürünlerde yapmalıyız. Mesela sıvı yağ ve bakliyat gibi.
Eğer sebze ve meyve alışverişini marketten yapıyorsak gerektiği kadar ürün almalıdır. Örneğin yemeğimiz için 2 adet biber yetiyorsa 2 adet biber almalıyız. Fazlasını alıp evde çürütmektense yeteri kadar alıp hepsini kullanmak daha akıllı bir alışveriş tekniğidir.
Aylık Mutfak Alışveriş Listesi
Aylık mutfak alışveriş listesi oluştururken haftalık harcama ve tüketilen ürünlerin miktarlarına bakılır. Eğer misafir ağırlamak ve başka bir kutlama programı varsa bu durum için ek bütçe oluşturulmalıdır. Genel mutfak alışverişi listesine ve bütçesine bu harcamalar ek adı altında yansıtılmalıdır.
Ayda ne kadar yağ tüketildi? Fiyatı? Ne kadar ekmek tüketildi? Tutarı? Gibi önceden hazırlık yapılarak bütçeden pay alınır. Mutfak için bütçeden ayrılan pay genelin %20’sini geçmemelidir.Özel durumlar haricinde bu oranı geçen mutfak harcaması bütçenin açık vermesine neden olabilir.
Eski bir atasözüne göre; Yapılan iş ile kazanılan paradan birikim yapılmaz. Aslında para harcarken biriktirilir. Dikkatli ve planlı harcamalar sayesinde para biriktirme şansımız olur. Tam tersini düşündüğümüzde ise plansız ve dikkatsiz harcamalar bütçe açığına ve borçlanmalara neden olacaktır.
Harcamalar ve ihtiyaçlar dengeye oturunca istekler kısmından da minik minik birkaç istek gerçekleştirilebilir. Her hafta çocuklar için kek, pasta, kurabiye yapımının yanında bir de pastaneden istedikleri bir tatlıyı almalarına izin verilebilir. Ayda bir kez belki iki kez dışarıda yemek yenebilir.
Mutlaka alışveriş listenizi yanınıza alın. Yanınıza liste almak oldukça faydalıdır. Alışveriş yaptıktan sonra yine listenizi kontrol edin. Listenizde eksik olmamasına dikkat edin.
Yeni Evli Mutfak Alışveriş Listesi

Yeni evli mutfak alışveriş listesi eğer dikkatli olunmazsa dipsiz bir kuyu gibi bütçeyi yiyip bitirebilir. Değişik malzemelerle yapılan yemekler, pahalı malzemelerle yapılan tatlılar haliyle bütçeye aşırı bir yük getirecektir.
Bu nedenle biraz daha uygun fiyatlı malzemeler ve daha az misafir ağırlama moduna geçilmelidir.
Dışarıda yene yemekler seyrekleşmeli sadece özel günler ve ayda bir iki kere dışarıda yenmelidir.Elbette yeni evli insanların bütçelerini buna göre ayarlaması şarttır. Yeni evli ve borçlu iseler yapmaları gereken evlerinde yemektir. Hatta iş yerinde yemek çıkmıyorsa evden götürerek tasarruf edilebilir.
Sabahları poğaça, simit yerine erken kalkıp evde kahvaltı yapmak hem aile bütçesine katkı hem de eşlerin birbirini daha fazla görmelerine olanak tanır.
Mutfak alışveriş listesi hazırlanırken tüketim hesabı yapılıp alışveriş periyodu belirlenmelidir. Belirlenen periyotlara uygun miktarlarda yiyecek malzemeleri alınmalıdır. Bütçe dengelendikten sonra daha fazla ne kadar ayarlama yapılabilir? Harcamalardan tasarruf emek için daha neler yapılabilir araştırılır.
Bunlar tespit edilip uygulandığında mutfak bütçesi içinden tasarruf yapmak bile mümkündür. Market alışverişlerinizde listenizi yanınıza almayı unutmayın.
Öğrenci Alışveriş Listesi
Öğrenci evlerinde düzenli bir aylık mutfak alışverişi yapılması zor olabilmektedir. hesabını bilen öğrenciler için aylık mutfak alışveriş listesi hazırlamak vazgeçilmezdir. listede öğrenci evinde en çok tüketilen hazır gıdalar pşirilmesi pratik olan yiyecekler olur.
Genellikle öğrenci bütçesini zorlamayacak ve daha geç bozulan gıdalar listeye eklenir. eğer kalabalık bir öğrenci evi ise mutfak masrafları ve kişisel harcamalar bölünür. mutfak masrafları ortak hesaptan ödenir. bu durumda Öğrenci evi alışveriş listesi herkesin ihtiyacına göre hazırlanır.