Bu Yazımızda Neler Var
Trakya yöresel mutfağında kapama yemeği ismini de lezzetini de duymayan var mıdır diye soralım hemen… Çünkü bu lezzet ile tanışmayanları hemen bu özel ve güzel tarifle buluşturuyoruz!
Kapama yemeği özellikle Edirne ve Kırklareli illerinde vazgeçilmez bir lezzet. Balkanlardan gelen bu güzel yemek tarifi zaman içerisinde Trakya Bölgesi’ ni aşarak Anadolu’ ya da yayılmıştır.
Refika Birgül tarafından da sıklıkla anlatılan Trakya yemekleri denilince akla ilk Edirne tava ciğeri gelir. Trakya mutfağı aslında Balkanların o lezzetlerini bir arada bulunduran rumeli mutfağıdır. Kırklareli mutfağı, Edirne mutfağı, Tekirdağ mutfağı başlı başına yeterli lezzetlere sahiptir. Tekirdağ köftesi, Hayrabolu tatlısı, ciğer sarma, kavala kurabiyesi gibi bir çok lezzetler Edirne gezi rehberi ile karşınıza çıkacaktır. Eylül ayına kadar yapacağınız yaz turlarında mutlaka Trakya geneline bir gününüzü ayırmalısınız. Pek çok tarif ismi tanıdık gelse de lezzetlerin Trakya da ayrı bir kokusu vardır. Özel bir tada sahip bu yemekler daha çok doğu bölgelerinden gelenlerce aşırı ilgi görmektedir. Özellikle kapama yemeği her yörece bilinen tanınan bir yemektir. Yapılan bir tarif birden fazla şekilde sunulabilir.

Kapama Yemeği Malzemeleri
Kapama yemeği için gerekli olan malzemeleri sırası ile yazmadan önce yemeğin iki şekilde yapılabildiğini de ifade edelim. Elinizdeki malzemelere göre kırmızı et ya da tavuk eti ile de yapılabilen bu yemek aynı zamanda avlanan hayvanların kol ve bacaklarının fazla kesilmeden yemeğe eklenmesi ile de yapılabilir. Şimdi gelelim yemeğimizin içine neler ekleyeceğimize:
Ortalama 6 kişilik bir kapama tarifi için;
- 2 su bardağı pirinç
- 7 tane yeşil soğan
- 2 tane büyük boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı salça (biber salçası ile karışık domates salçası da olabilir)
- Nane
- Pul biber
- Karabiber
- Tereyağ- Sıvıyağ
- 6 tane tavuk but (kırmızı parçalanmış et, kavurma eti ya da oğlak vb. etinden alınmış but olabilir)
- 2 diş sarımsak
- Bir tane defne yaprağı
- 1 dilim limon
- Tuz ve su
Kapama Yemeği Yapılışı
Kapama yemeği nasıl yapılır konusuna gelecek olursak… Kapama için malzemenize göre seçim yapabilirsiniz. Eğer Kurban Bayramından kalan kırmızı kavurmalık etiniz varsa bunu da kapama tarifi için kullanabilirsiniz. Ancak biz bu tarifimizde tavuk budu kullanacağız.
Öncelikle tavuklarınızı temizleyin. Eğer kemik kısmında tüy varsa onları ateşte yakabilirsiniz. Tavuk butlarını güzelce yıkadıktan sonra tencereye koyun. Tencereye etin üzerine su, defne yaprağı, sarımsak, limon, tuz ve soğanı da ilave edin. Güzelce etinizi haşlayın.
Tavuğunuz pişerken bir yandan da pilavınızı hazırlayın. Pilav için öncelikle kuru ve yeşil soğanlarınızı doğrayın bir tavaya alın. Yağda soğanlarınızı güzelce kavurun. Sonrasında rengi hafif koyulaşmaya başlayınca salça ekleyin. İyice kıvam alan soğan sosa pirinci ve yemek için uygun gördüğünüz baharatları ilave edin. Güzelce bu pirinci yağ ile bütünleştirin. Saçla ve soğanla bütünleşen pirinci kavurduktan sonra güzelce tepsiye serin.
Bu sırada haşlanan tavukların suyunu süzün ve tavuk butlarını tepsideki pirincin üzerine dizin. Sonrasında yaklaşık 3-3,5 su bardağı süzdüğünüz etin suyundan tepsiye ilave ediniz. Göz kararı eklediğiniz tavuk suyu pirinçten 1 parmak kadar üste çıkmalıdır.
Son olarak tepsinizin üzerine alüminyum folyo örtün ve kenarlarını güzelce kapatın. Sonrasında 200 derecede ısınan fırına tepsiyi atınız. Ortalama 30 dakika sonra fırından tepsiyi alıp folyoyu çıkartın ve sonra tepsiyi tekrar fırına gönderin. Yaklaşık 15 dakika daha pişip pirin suyunu çekince fırını kapatın.
Kapama yemeği tarifi hazır. Kolayca hazırlanan tarif ile sevdiklerinize özenli bir sofra hazırlayabilirsiniz. Afiyet olsun 😊
Kapama yemeğinin sonrasında diğer yemek tariflerimizi de okuyabilir, bir sonraki sofranızda karnıyarık tarifleri ile muhteşem bir sofra hazırlayabilirsiniz!
Gerçekten çok harika ve leziz gözüküyor! Bir an önce zaman kaybetmeden kapama yemeğini yapmayı düşünüyorum.