«
  1. Anasayfa
  2. Anne ve Çocuk Dünyası
  3. Altıncı Hastalık Nedir? 6. Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Altıncı Hastalık Nedir? 6. Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Altıncı Hastalık Nedir? 6. Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde 6. hastalık aslında pek bilinen duyulan bir hastalık değildir. Oysa bir çok bebeğin karşılaştığı bir durumdur. Peki altıncı hastalık nedir? Altıncı hastalık nasıl olur? Altıncı hastalık sebepleri nelerdir? Merak edilen yönleri ile 6. hastalık hakkında tüm detaylar yazımızın devamında!

YouTube video

Bebeklerde 6. Hastalık Nedir? 6. Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde altıncı hastalık nedir ? Sorusu ebeveynlerin oldukça merak ettiği bir sorudur. Bu hastalık bebeklerde görülen döküntülü enfeksiyon hastalıkları arasında yer alan bir hastalık türüdür. Bebekler birçok döküntülü hastalık ile mücadele etmektedir. Bu hastalıkların bazıları aşı ile bazıları antibiyotik ile bazıları ise doktor gözetiminde tedavi edilmektedir. Bu hastalıklardan biri de bahsetmiş olacağımız altıncı hastalıktır. Bu hastalık ateşli ve döküntülü hastalık türlerinden biridir. Altı aylık ve iki yaşında olan çocukların yaş aralığında daha sık görülmektedir.

Doğumdan sonra ilk altı ay bu hastalığın gözükmeme sebebi anne sütünden bebeğe geçen antikorlardır. Hastalığın bir diğer ismi rosealadır. Viral bir hastalık türüdür. Kolay bulaşmaktadır. Her bebekte neredeyse bir kere görülmektedir. Tekrar görülme olasılığı düşüktür. Genellikle virüs yoluyla bulaşmaktadır. Tedavi yöntemi kolaydır. Bazen bu hastalık için komplikasyonlarda baş gösterebilmektedir. En yaygın olarak bilinen komplikasyon ise orta kulak iltihabı olarak bilinir. Doktor kontrollerini hastalık boyunca aksatmamakta fayda görülmektedir.

Gizli bebek hastalığı olarak da bilinmektedir. Böyle söylenmesinin sebebi hastalığın ilk başladığı süreçte kendini çok göstermemesidir. Bebeklerde altıncı hastalık belirtileri net olarak en az 2-3 haftalık iken ortaya çıkmaktadır. Öncelikle gözlemlenebilen bir ateş ile başlayan bu hastalık daha sonra ateşin azalıp döküntülerin belli olmasıyla devam etmektedir. İlk ateşlenme 36-48 derece arasında olmaktadır. Bu ateşlenme süresi yaklaşık olarak 2-3 gün devam etmektedir. Ateşlenme sürecinin %15 lik kısmı nöbet ile devam edebilmektedir. Ateşlenme bittikten yaklaşık olarak bir gün sonra ciltte döküntüler kendini göstermektedir. Bu döküntüler genel olarak gövde kısmındadır. Gövdeden sonra kendini gösterdiği yerler el, ayak ve yüz kısımları olmaktadır. Bu lekelenmeler iki ile üç gün arasında yok olmaktadır.

İlginizi Çekebilir:  Bebeklerde Ve Çocuklarda Depresyon Hakkında Bilmediğiniz Gerçekler

Daha çok suçiçeğine benzeyen bu lekeler kırmızı ile gülkurusu renkleri arasındadır. Bebeğin vücudunda kaşıntıya sebep olmamaktadırlar. Büyüklükleri 2-3 cm arasındadır. Bazen kulak arkasında ya da boyunda bulunan lenf bezlerinde şişme görülebilmektedir. Bazen çocuklar kramp geçirebilmektedir. Bu hastalığın içinde olan normal bir süreçtir. Hastalığın bunlardan hariç başka belirtileri de gözlemlenmektedir. Bu belirtiler gözlerin kızarması, burun akması, huzursuzluk, iştahsızlık, boğaz ağrısı olarak belirlenmiştir. Bazen altıncı hastalık kızamık veya suçiçeği gibi diğer döküntülü enfeksiyon hastalıkları ile karıştırılabilmektedir. Bu hastalıklardan altıncı hastalığı ayıran en büyük özellik kaşıntısı olmamasıdır.

Bebeklerde Altıncı Hastalık Nedenleri Nelerdir?

Altıncı Hastalık Nedir? 6. Hastalık Belirtileri Nelerdir?
Altıncı Hastalık Nedir? 6. Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde daha sık görülen altıncı hastalığın en büyük nedeni virüslerdir. Bu virüsün ismi HHV-6 olarak da bilinmektedir. Bu hastalık yüksek ateş ile başlamaktadır. 6. hastalık huysuzluk ile giderek dozunu arttırır. Enfeksiyonlu çocuk hastalıkları arasındadır. Solunum yolu ile bulaşabilen bir hastalıktır. Özellikle hasta olan çocukların özel eşyalarına temas etmemek büyük önem taşımaktadır. Bu belirtileri gösteren bebeklerde altıncı hastalık kuluçka süresini tamamlamış ve altıncı hastalık belirtileri daha belirgin hal almaya başlamıştır.

Bebeklerde Altıncı Hastalık Bulaşıcı mı? 6. Hastalık Nasıl Bulaşır?

Bebeklik döneminde rastlamış olduğumuz altıncı hastalığın virüs yoluyla bulaştığı bilinmektedir. Bu virüsler genellikle yetişkinlerden çocuklara geçmektedir. Salgın olan bir virüs değildir. Ama neredeyse her bebek bu hastalık ile bir kez karşılaşmaktadır. Daha çok solunum yolu veya tükürük yolu ile yayılan bir hastalıktır. Hasta olmuş bebek ile aynı nesneye temas etmiş kişi bu hastalığı kendine bulaştırmış olabilmektedir. Eğer ki bağışıklık sistemi güçlü ise hastalık daha kolay atlatılmaktadır.

Bebeklerde 6.Hastalık Tedavisi Nedir? 6. Hastalık Geçirenler İçin Nasıl Tedavi Uygulanır? Altıncı Hastalık Nasıl Geçer?

Altıncı Hastalık Nedir? 6. Hastalık Belirtileri Nelerdir?
Altıncı Hastalık Nedir? 6. Hastalık Belirtileri Nelerdir?

Bebeklik döneminde en az bir kere geçirilen döküntülü enfeksiyon hastalıkları arasında virüs yoluyla bulaşan bebeklerde altıncı hastalık tedavisi için özel olarak hazırlanmış bir tedavi yöntem yoktur. Her bebek en az bir kere bu hastalığı atlatmaktadır. Hastalığın sebebi ile vücut da bazı lekelenmeler gözlemlenmektedir. Bu lekelenmeler herhangi bir tedavi gerekmeden kendiliğinden kaybolmaktadır. Vücut bu hastalığa karşı bağışıklık kazandığı için tekrar görülme olasılığı oldukça düşüktür. Eğer hastalık tekrar kendini gösterirse bunun sebebi HHV-7 virüsüdür. Bu hastalık bakteriler yoluyla bulaşmamaktadır. Bu yüzden antibiyotik ile tedavi sağlanmamaktadır.

6. Hastalık Döküntü Yapar mı? 6. Hastalık El Ayak Hastalığı Aynı mı? 6. Hastalık El-Ayak Hastalığı ile Karıştırılır mı?

Altıncı hastalık belirtileri kendini yaklaşık olarak iki ile üç hafta arasında göstermektedir. Bu belirtiler ilk başta yüksek derece ateşlenme ile başlar. 6. hastalık genellikle çocuk sağlığı açısında zorlu bir sürecin habercisidir. Aileleri bebeğin diş çıkardığını düşünerek çocuk sağlık hizmetleri merkezinden randevu alarak muayeneye gittiklerinde aslında durumun farklı olduğunu öğrenirler. Bebek bu ateşlenme sürecinde mutlaka doktor gözetiminde olmalıdır. Eğer doktor gözetimi sağlanmaz ise bebeğin havale geçirebilme riski vardır. Bebekte var olan ateşi düşürmek için sünger banyosu, asetaminofen gibi tedavi yöntemleri kullanılabilmektedir. Aspirin vermek bu süreçte risklidir. Çünkü riya sendromu ortaya çıkabilmektedir. Bunun yerine bebeğe bol bol sıvı verilmesi daha çok tercih edilebilmektedir. Çocuklara dar olmayan rahat kıyafetler kullanılmalıdır. Dinlenilmeli ve yorulmamaya dikkat edilmelidir.

 

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *