Bu Yazımızda Neler Var
E-imza nasıl alınır ve başvurusu nasıl yapılır gibi konular hakkında birçok soru merak konusu oluyor. E-imza almak için birçok konuya dikkat edilmesi gerekiyor.
E-imza nasıl alınır ve bu imzanın hangi amaçla kullanıldığı birçok kişi tarafından bilinmiyor. E-imza veya elektronik imza olarak bilinen bu sistem, son zamanlarda yaygınlaşan kimlik doğrulama sistemi olarak kullanılıyor. Elektronik ortamlarda ıslak imza yerine kullanılabilir olan bu imzalar, birçok işlemde daha hızlı sonuca varma olanağı sağlıyor.
Günümüzde en çok merak edilen konu ise birçok alanda kullanımı bulunan e-imzanın nasıl alındığı yönünde oluyor.
E-imza Nasıl Alınır? E-İmza Almak İçin Neler Yapılmalı?
E-imza nasıl almak için bilinmesi gereken bazı unsurlar yer almaktadır. Bu unsurların başında başvuruların nasıl olduğu ve başvurular için gerekli şartları yerine getirmek yer alıyor.
Ülkemizde ıslak imza ile aynı değeri taşıyan elektronik imza ile birçok işlem çok daha kolay bir şekilde yapılabiliyor. Farklı türlere sahip olan bu imzalar için merak edilen birkaç konuyu bir araya getirdik.
1. E-imza Nedir?
E-imza nedir ve nerelerde kullanılır gibi merak edilenler genellikle bu imza türünü almak isteyenlerin ilk sorduğu soru oluyor. Hemen hemen her alanda kullanılabilirliği olan elektronik imzalar günlük hayatımızda birçok evrakı doldurmak için tercih ettiğimiz ıslak imzamızın yerini dijital olanı ile değiştiriyor.
Kimlik doğrulama amacı ile kullanılan bu imzalar elektronik bir ortamda daha hızlı bir şekilde işlemleri tamamlaya yönelik bir araç olarak bizlere sunuluyor. Elektronik imzalar, kişilerin kimlik bilgilerini üçüncü bir taraf erişimine kapalı elektronik bir ortamda oluşturuluyor. Bu imzalar kişinin kimlik bilgisini verecek olan harfler, sayılar ve sembollerden oluşan şifrelerdir.
2. Ücretsiz E-imza Nasıl Alınır?
Ücretsiz e-imza nasıl alınır, e-imzaların alımı için hangi evraklar gerekir gibi birçok soru imzaların alım sürecinde merak edilenler arasında yer alıyor.
Elektronik imza sahibi olmak için yapmanız gereken tek şey Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun Elektronik sağlayıcılar üzerinden sunulan hizmetlerinden faydalanmak olacaktır. Bu şekilde e-imza alımı işlemini tamamlanacaktır.

E-imza alabilmek için gerekli olan birkaç evraklar bulunuyor. İmzayı oluşturmak için gerekli olan evraklar şu şekildedir:
- Nitelikli Elektronik Sertifika taahhütnamesi ve ilgili başvuru formu,
- İmza sirkülerinin bir fotokopisi,
- Başvuran kişiye ait olan T.C. kimlik numarasını içeren nüfus cüzdanı ya da sürücü belgesi gibi resmi bir belgenin aslı vs.
3. E-imza Başvuru PTT Aracılığı İle Nasıl Alınır?
E-imza başvuru PTT üzerinden gerçekleştirilebilen bir işlemdir. Bu işlemin yapılması için belirli aşamaların tamamlanmış olması gereklidir. Bu aşamaları tamamlanmasının ardından imza talebi oluşturulmuş olacaktır.
- PTT web sitesi üzerinden ön başvuru linkine tıklamak,
- Ön başvuru formu için açılan pencereden ön başvuru kodu ve TC kimlik numarası girilmelidir.
- Elektronik imza sağlayıcılardan bir tanesini seçerek işleme devam edilmelidir.
- Açılan pencerede yer alan bilgileri eksiksiz doldurmalı ve kaç yıllık bir e-imza talebi oluşturduğunuzu ekleyin.
- Bu belge üzerinde yer alan adres kısmına açık adres girilmelidir.
- Fatura türü kısmında yer alan kısma fatura şahsa oluşturulacak ise “bireysel” şirket için oluşturulacak ise “kurumsal” olarak fatura türü seçilmelidir.
- Daha sonra bu işlem sonucunda size verilecek olan kod ile PTT’ye başvurabilirsiniz.
PTT ön başvuru formu üzerinden yalnızca şahıs için yani bireysel e-imza başvurusu yapılabilmektedir. Kurumsal e-imza başvurusu yapılamamaktadır.
4. E-imza Avantajları Nelerdir?
E-imza nasıl alınır ve bu imzaların kullanımının hangi alanlarda avantaj sağlayacağı merak edilen konular içerisinde kendisini dördüncü sırada gösteriyor.
E-imza avantajları saymakla bitmeyecek birçok alanda kendisini gösteriyor. Bunlardan en önemlisi ise toplu bir şekilde atılması gereken imzaların yerine tek bir imza ile bütün imzaları atılmış sayılması geliyor.
Elektronik imzalar sayesinde zamandan ve mekandan bağımsız bir şekilde imza yetkisi kullanılabilmektedir. Bu imzalar elektronik ortamlarda kullanılabildiği için her yerde ve her an kullanıma uygundur.
5. E-imza Nerelerde Kullanılır?
E-imza nerelerde kullanılır, hangi işlem bu imzanın kullanımı için uygundur? Saymakla bitmeyen avantajlara sahip olan imzalar birçok alanda daha hızlı bir şekilde sonuca ulaşmak için kullanılmaktadır.
Bunlar genellikle e-imza nasıl alınır sorusu sonrasında araştırılan ve merak edilen konuların başında yer alıyor.
Elektronik imzalar farklı birçok alanda kendisini göstermektedir.
- E Fatura Programı / E Arşiv Fatura Programı gibi alanlarda kullanılabilir.
- Toplu şekilde imza atmanız gereken durumlarda tek bir imza halinde kullanılabilir.
- Elektronik arşiv imzalamanız gerektiği durumlarda hızlı bir şekilde imza atmanıza yardımcı olur.
- Kurumlar arası iletişim ihtiyaçlarınızı karşılamada yardımcı olur.
- Kurum içi uygulamalar kapsamında ihtiyaç durumunda kullanılabilir.
- Bayilerle iletişim sırasında sipariş süreçlerinde kullanılabilir.
- Personel ile ilgili izin, performans, fazla mesai, masraf onayı formlarının onaylanması için kullanılabilir.
- Personel hizmet sözleşmesi ve diğer sözleşmelerin imzalanmasında kullanılabilir.
- Banka talimatı gönderimi için kullanılır.
- E-Devlet uygulaması girişinde kullanılabilir.
- EKAP, Sanayi Bakanlığı, UYAP gibi e-İmza kullanımını zorunlu tutan kamu projelerine başvurmak için gereklidir.
Günümüzde hemen hemen herkes imza gereken resmi işlerini çok daha kolay ve kısa zamanda halledebilmek için e-imza nasıl alınır soruna cevap aramaktadır. Bu araştırmanın temel sebebi ise dijital ortamda sık sık kullanılan ve kullanım alanı oldukça geniş olmasıdır.
6. E-imza Ücreti Nedir?
E-imza nasıl alınır fiyatı nedir gibi sorular ile karşımıza çıkan bu konuda, söylenebilecek olan en önemli konu kullanım sürelerinin yıllık olarak değişmesidir.
E-imza nasıl alınır ve bu imzaların kullanım ömürleri hakkında yapılan araştırmada 1-2-3 yıllık olacak şekilde imza süreleri bulunmaktadır. Bu sürelerin bitmesi halinde verilen elektronik imza geçersiz hale gelecektir. Bu imza süreçleri için farklı fiyatlandırmalar uygulanmaktadır.