Bu Yazımızda Neler Var
Taşıyıcı anne ne demek? Taşıyıcı anne, normal şartlarda anne olamayan kadınların yerine bebeği taşıyan kadınlara denir. Aslında kadınlara özgü bir durum olduğunu söylemek yanlıştır. Zira günümüzde özellikle yurt dışında taşıyıcı anne sıfatı altında erkekler de görülebilmektedir. Çok basit bir tanımı olsa da toplum içinde kafa karıştırmaktadır.
Taşıyıcı Anne Ne Demek? Taşıyıcı Anne Nasıl Olunur?
Gönüllü taşıyıcı anne demek, taşıyıcı annelik nedir sorusuna en basit haliyle cevap vermek gerekirse; bebek sahibi olmak isteyen fakat rahmi olmayan ya da embriyo tutmayan fakat ebeveyn olmak isteyen çiftlerin denediği doğal bir doğum yöntemidir.
Günümüzde taşıyıcı annelik için birden fazla kişi gönüllüdür ve başlangıcında tüp bebek uygulaması da yapılmaktadır. Gönüllü olarak bir başka annenin bebeğini taşıyan taşıyıcı anne doğum yaptıktan sonra çocuğu genetik ebeveynlerine teslim etmektedir.
Peki kişiler nasıl taşıyıcı anne olabilir? Bunun için belirli tüp bebek tedavisi ve çocuk sahibi olmak isteyenlere yardım eden kuruluşlar bulunmaktadır. Bu kuruluşlar öncelikle taşıyıcı anne olmak isteyen kişileri belirler.
Sonrasında genetik anne ve babadan yumurta ve sperm alınarak embriyo elde edilir. Ön hazırlık sonrası yumurtası kullanılan çiftin genlerini taşıyıcı anneye yani başka annenin doğumu adına taşıyıcı annenin rahmine yerleştirilir.
Taşıyıcı Anne Ne Demek? Türkiye’de Taşıyıcı Annelik Yasal mı?
Ülkemizde taşıyıcı anne nasıl olur ya da taşıyıcı anne günah mı gibi araştırmalar yapılmaktadır. Fakat bilinmelidir ki kanunlarca belirlenmiş aile soylarının devamından dolayı taşıyıcı annelik yasaktır. Türk olup taşıyıcı anne yorumları yapan kişiler daha çok yurt dışında bu uygulamayı yaptırmıştır. Zira Türkiye sınırlarında hem taşıyıcı anne olmak hem de bu tedavinin uygulanması tamamen yasaktır.
Taşıyıcı anne ne demek sorusu kadar taşıyıcı anne günah mı araştırması da merak edilen kısımlardandır. Dinimize göre taşıyıcı annelik caiz bulunmamaktadır. Özellikle Diyanet kapsamında çalışan uzman bireyler de bu konuda açıklama yapmaktadır. Gönüllü taşıyıcı anne ile bebek sahibi olanlar; Amerika, Hindistan ya da Kıbrıs gibi ülkelerde bu işlemi yaptırabilmektedir.
Kişiler yumurta ve spermini aktardığı taşıyıcı anne ile bağını çocuk doğduktan sonra kesmektedir. Doğumu yapan kadın doğrudan annesi olarak sayıldığı için olası bir Türk vatandaşı bu işlemi yaptırdıktan sonra dava açması gerekir. Fakat kanunlarda ‘doğumu yapan kişi annesidir’ yargısı bulunduğundan süreç çok karışıktır.