Bu Yazımızda Neler Var
Google gelişmiş arama nasıl yapılır sorusunun sıkça gündeme gelmesinin sebebi Google’ın çok geniş bir platform olmasıdır. Her kullanıcıya hitap eden bilgiler barındırdığı için çok fazla bilgi mevcuttur. Bu da bilgi kirliliğine sebep olabilmektedir. Bunun için kullanıcılar Google gelişmiş arama nasıl yapılır konusuna önem veriyor.
Eğer doğru araştırma yaparsanız, Google tarafından karşınıza çıkarılacak olan sonuçlar daha sağlıklı olacaktır. Bu aşamada elde edeceğiniz bilginin güvenirliği de artış gösterir. Daha fazla sorunuza doğrudan cevap alabilir buna bağlı olarak da bilgi temin edebilirsiniz. Elbette bu aşamada bilmeniz gerekenlere mutlaka göz atmalısınız. Google gelişmiş arama olarak adlandırılan bu husus hakkında bilgilerin tamamı bu yazıda!
Google Gelişmiş Arama Nedir?

Google’da arama yapıldığı zaman kullanıcıların karşısına milyonlarca arama sonucu çıkmaktadır. Bu da ulaşmak istenilen doğru bilgiye erişimin gecikmesine sebep olabilir. Bu yüzden Google gelişmiş arama nasıl yapılır öğrenerek doğru bilgiye kısa sürede ulaşılabilir. Gelişmiş arama ile tarih kısıtlaması, alan kısıtlaması, kelime kısıtlaması yapılabilir. Böylelikle belirli bir şekilde aramaların sonuçları daraltılmış olacaktır.
Google Gelişmiş Arama Nasıl Yapılır ve Neler Kullanılır?
Google’da araştırma yaparken kullanıcıların istedikleri sonuçları elde etmek için ve arama hızlarını en az seviyede tutmak için faydalanabilecekleri bazı Google gelişmiş arama teknikleri var. Bunlar için Google detaylı arama kodları da kullanılabiliyor.
1 – Çift Tırnak (“)
Araştırma yapılacak konuda Google’ın arama motoruna bir kelimeden daha fazla kelime yazıldığında, tüm kelimeleri tek başına aratmış gibi birbirinden bağımsız ve alakasız sonuçlar çıkabilir. Bunu önlemek için aratılacak kelime bloğu çift tırnak içinde yazılır. Böylece bir bütün olarak kabul edilir ve tam olarak aratılan konu hakkında bilgi sahibi olmak çok daha kolay hâle gelir.
2 – Tire (-)
Araştırma yaparken sonuçların ilgisiz çıkması durumunda görmek istenilmeyen kelimeleri çıkarmak için tire kullanılır. Aratılacak konu Google’a yazıldıktan sonra tire işareti (kısa çizgi) sonrası görülmek istenmeyen kelimeler yazılabilir. Böylece çıkan sonuçlar, tire sonrası yazılan kelimeyi içermeyen sayfalar olacaktır.
3 – Yıldız / Asteriks (*)
Araştırmalarda joker olarak kullanılır. Arama yapılacak konunun bir kısmı hatırlanıp bir kısmı hatırlanmadığında yıldız işareti kullanılır. Hatırlanmayan kelime ya da kelime grubu yerine bu işaret kullanılır. Böylelikle sonuçlarda olası eşleşmeler veya hatırlanmayan kelimeler kullanıcıların karşısına çıkacaktır.
4 – Site
Arama yapılan konuda tek bir sitenin sonuçlarına ulaşmak istenildiğinde arama motoruna “site:” yazdıktan sonra sitenin isminin yazılması gerekir. Böyle bir arama yapıldığında ulaşılan sonuçlar sadece o sitenin verileri olacaktır.
5 – Filetype
Google gelişmiş arama nasıl yapılır konusunda eğer sadece belirli dosya tipinde sonuçlara ulaşılmak isteniyorsa filetype kullanılır. “Filetype:” şeklinde yazdıktan sonra hangi dosya tipi ile ilgili sonuçlar isteniyorsa onun türü yazılır. Pdf, doc, xls, ppt gibi dosya türleri vardır.
Örneğin gelişmiş arama pdf olarak yapılmak isteniyorsa “filetype: pdf” şeklinde bir sorgu yapılabilir ya da gelişmiş arama slayt şeklinde sonuçlara ulaşılmak için yapılıyorsa “filetype: ppt” yazılabilir.
6 – Related
Google gelişmiş arama nasıl yapılır sorusuna cevap ararken karşılaşılan diğer konu bir siteye benzeyen diğer siteleri bulmaktır. “Related:” şeklinde yazdıktan sonra ilişkili olması istenilen sitenin adresi yazılır.
7 – Cache
“Cache:” şeklinde yazdıktan sonra bir sitenin adresinin yazılması ile Google’da sitenin cache görüntüsü görülebilir. Bu, Google’ın sitenin en son ön belleğe alınmış hâlini getirmesini, sitenin en son saat kaçta indexlendiğini tespit etmeyi ve siteyi Google’ın gözünden görmeyi sağlamaktadır.
8 – Inurl
Aramalar url kısmı için yapılmak istendiğinde “inurl:” kullanılır. Url içinde geçmesi istenen bir kelime varsa “inurl:” yazdıktan sonra o kelime yazılır. Böylelikle karşılaşılan url sonuçları o kelimeleri içeren yapıda olacaktır.
9 – Intitle
Gelişmiş arama yaparken sadece başlıklar arasında bir arama yapılmak istendiğinde kullanılır. “intitle:” yazıp araştırılmak istenen kelime yazılır. Bu da sayfa başlığında o kelimenin geçtiği sonuçlara ulaşılmasını sağlar.
10 – Sosyal Medyada Arama
Sosyal medyadaki sonuçlara ulaşılmak istendiğinde Google gelişmiş arama nasıl yapılır? Google’da araştırma yaparken herhangi bir sosyal medyadaki sonuçlar ile karşılaşılmak istendiğinde, @ işareti konulur. Kelimenin ilk başına belirtilen işaret getirilerek ilgili sosyal medyadaki sonuçlarla karşılaşılır. Örnek verilecek olursa, @twitter yazılarak arama yapılabilir.
11 – Tarih Aralığı İle Google Gelişmiş Arama Nasıl Yapılır?
Google’da sağ tarafta Araçlar bölümü bulunuyor. Oradan zaman kısıtlaması yapılabilmektedir. Son 1 hafta, son 1 ay, son 1 yıl gibi zaman aralıkları bulunabildiği gibi kullanıcıların kendilerinin de özel aralık belirleyebileceği bir seçenek mevcuttur.
Google Gelişmiş Görsel Arama Nasıl Yapılır?
Google gelişmiş arama nasıl yapılır kadar merak edilen diğer konu ise gelişmiş görsel aramanın nasıl yapıldığıdır. Google’daki bir görselin daha yüksek çözünürlüklü olması istendiğinde görselin üstüne sağ tıklanmalıdır. Sonrasında Google içinde resim ara butonuna basılmalı ve açılacak sayfada en üstte yer alan görsele tıklanabilir.
Bunun yanında bilgisayarda kayıtlı olan bir görsel için Google arama kısmındaki kamera simgesine tıklanıp hakkında arama yapılmak istenilen görsel seçilebilir. Böylelikle seçilen görsel ile ilişkili diğer görsellere ulaşılması mümkün olabilir.
Tüm bu Google arama yöntemleri ile birlikte gelişmiş arama motoru denildiğinde akıllara gelen ilk seçeneğin Google olması böylelikle şaşırtıcı bir sonuç olmuyor.
İlginizi Çekebilir: 2023 Exxen Üyelik Paketleri Neler? Exxen Üyelik İptali Nasıl Yapılır?
https://www.youtube.com/watch?v=invFwBM4pRU