Hayatına Renk Katacak İçerikler | BurcuAlem.com

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Sağlık
  4. »
  5. Teletıp Nedir? Kimler Kullanabilir? Faydaları Nelerdir?

Teletıp Nedir? Kimler Kullanabilir? Faydaları Nelerdir?

Bilgece Bilgece - - 7 dk okuma süresi
1 1
teletip

2018 yılından bu yana kullanımda olan Teletıp nedir ? Teletıp uygulamasını kimler kullanır? Sağlık sektöründe uzaklık sorun olduğu zamanlarda tıbbi bilgilerin kolay transferini sağlayan, 7 gün 24 saat internet üzerinden erişim imkanı tanıyan ve radyologların kullandığı fakat vatandaşlarında kendi bilgilerine erişebildiği bir sistemdir.

Teletıp nedir

Tahminen 15 milyona yakın MR, 19 milyon civarında tomografi ve 90 milyondan fazla röntgen filmi bu sistemle SGK’nın Teletıp kayıtları altında tutulmaktadır. Doktor, radyolog, hasta ve hastaneler arasında kaliteli bir hizmet verebilmek amacıyla kurulmuş olan Tele-tıp, dünyada sağlık sektöründe oluşturulmuş hasta verilerinin toplandığı ilk büyük portal olarak biliniyor.

Teletıp Nedir? Teletıp Uygulamasını Kimler Kullanabilir?

Teletıp Nedir? 

Doktora giden bir hastanın röntgen ya da benzeri filmlerini yanında taşımaması için getirilmiş bir kolaylıktır. Bu sayede hastaya teşhisin çabuk konulması hedeflenmiştir. Teletıp uygulamasını radyologlar, doktorlar, hastalar ve bütün hastaneler kullanabilirler.

Teletıp Neden ve Kimler İçin Faydalıdır?

1 – Doktorlar ve Radyologlar için Teletıp

Sağlık sektörüne Teletıp teknolojisi getirilmesinde ki amaç, hastaneler arası bütün doktorların kendi hastalarıyla ilgili röntgen ve bunun gibi film ya da rapor bilgilerine kolay bir şekilde ulaşabilmelerini sağlamaktır. Hastanın kendi doktorunun dışında farklı bir doktor ancak erişim izni veren bir hastanın raporlarına ve tüm dosyalarına uygulamaya girerek bakabilir.

Ayrıca radyologlar Teletıp sistemi sayesinde istedikleri zaman hastalarının sistemdeki bilgilerine erişerek hasta raporlarını çıkartabiliyorlar ve değerlendirip gerekli düzenlemeleri sağlayabiliyorlar. Radyolojik konularda tele-konsültasyon yapabiliyorlar. Her radyolog kendi hastanesindeki raporlara tetkik yazabilir ve bu sistemle yazılan tetkikler radyologların çalıştığı hastanelere hızlı bir şekilde gönderilir.

Uygulama üzerinden doktorlar ve radyologlar kendi aralarında sesli veya görüntülü konsültasyon yapabiliyorlar ve bu şekilde bir film üzerinde çalışma sağlayabiliyorlar.

2 – Vatandaşlar İçin Teletıp Nedir

İstenildiği zaman anında bilgilere ve dokümanlara ulaşabilmek mümkün olduğu için bu bakımdan Teletıp kullanmak vatandaşlar içinde oldukça faydalıdır. Her vatandaş kendi radyoloji görüntülerine istediği zaman kolay bir şekilde ulaşabilir. Bu bilgilere sahip olabilmek için E-nabız sitesine giriş yapan bir vatandaş sitede “Görüntülerim” bölümünü açtığı takdirde kendine ait olan bütün görüntülere rahatlıkla erişebilir.

E-nabız görüntülerim bölümünde daha önce çektirdiği filmler veya radyoloji bilgileriyle ilgili detayları bulamayan kişiler öncelikle hangi hastanede film çektirdiyse, o hastanenin “Hastane Hakları Birimi” ile irtibata geçerek bütün bilgilerinin e-nabız ’a aktarılması için talepte bulunması gerekir. Tüm bu işlemler gerçekleştikten sonra her vatandaş kendi radyolojik dosyalarını ve dokümanlarını internette görüntüleyebilir.

Her hasta hazırlanan bu sistem sayesinde yakın bir zamanda geliştirilecek olan bu teknoloji sayesinde vücutlarına ne kadar radyasyon aldığıyla ilgili bilgileri de görüntüleyebilecek.

İlginizi Çekebilir: Burun Kanaması Nedenleri Nelerdir?

Uzaklığın problem teşkil ettiği durumlarda, sağlık ile ilgili hizmetlerin aksamaması amacı ile elektronik bilgi ve iletişim araçlarının kullanılmasına Teletıp Sistemi adı verilir. Daha anlaşılır bir şekilde açıklamak gerekirse, bütün radyolojik tetkiklere ait olan görüntülere web aracılığı ile her an erişim sağlama olanağı veren bir sistemdir.

Teletıp Kalite Kontrol

Teletıp kalite kontrol , Türkiye genelinde çekilen bütün görüntülerin ya da tüm radyolojik raporların takibi yapılarak denetlenmesidir. Bu kontrolün yapılmasının diğer bir amacı da verilen hizmetin her geçen gün daha iyi daha kaliteli olmasını sağlamaktır.

Radyolojik Raporlama

Radyolojik raporlama ile Bütün sağlık kuruluşları arasındaki iş yükünü hafifletmek amacı ile hastalara raporların ulaştırılmasının daha seri olması hedeflenmiştir.

Telekonsültasyon Nedir ?

Teletıp Nedir? 

Telekonsültasyon, diğer adı ile uzaktan muayene hizmeti, teletıp uygulamalarında çok önemli bir yere sahiptir. Tıbbın hemen hemen bütün dallarında teşhis ve tedavi sırasında bir takım hatalara sebebiyet vermeden yürütülebilen, maliyet açısından da oldukça uygun bir hizmettir. Bu hizmet ülkemizde olduğu gibi, uzman doktorların çoğunlukla büyük şehirlerde yer aldığı ülkelerde de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Hastanın yaşadığı eve ve aile hekimlerinin çalıştığı muayenehanelere kamera yerleştirilmektedir. Bu sayede hastayı hastaneye sevk etmeye gerek olmadan uzaktan da tıbbi konsültasyon yapılabilmeyi mümkün kılmaktadır. Amerika’da konu ile ilgili kapsamlı araştırmalar yapılmıştır. Yapılan araştırmanın sonucuna göre bu hizmet kullanılarak gerçekleştirilen muayenelerde hastaların, bire bir muayene hizmeti ile aynı hatta daha bile iyi sonuçlar verdiği gözlemlenmiştir.

E Nabız Nedir? Kullanımı Nasıldır?

e-nabız

E-Nabız uygulamasına bilgisayarınız aracılığı ile ulaşabileceğiniz gibi ios ya da Android işletim sistemine sahip telefonunuzdan da erişim sağlayabilirsiniz. Bu şekilde gittiğiniz tüm hastanelerdeki yaptırdığınız muayene ile ilgili detayları, kullandığınız ilaç bilgileri, yapılan tetkikler ve raporlar gibi birçok sağlık bilgisine ulaşmanız mümkündür.

YouTube video

Eğer e-devlet şifreniz mevcut değilse aile hekiminiz aracılığı ile sisteme kayıt olabilirsiniz. Aile hekimi sizden aldığı T.C. kimlik numarası ve cep telefonu bilgileri ile kaydınızı gerçekleştirecektir. Telefonunuza SMS aracılığı ile gelen doğrulama kodunu aile hekiminize söylediğiniz takdirde sisteme giriş sağlayabileceğiniz geçici şifreniz yine SMS yolu ile size iletilecektir. Bu şifre ile erişim sağlayabilir, profilinizi oluşturabilirsiniz.

Sisteme girdiğiniz zaman bazı sağlık bilgilerinizin eksik olduğunu fark etmeniz halinde 184 ALO SABİM hattından konu ile ilgili destek sağlayabilirsiniz.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.