Bu Yazımızda Neler Var
Kadınlar özel günlerinde en çok “ Adetliyken sure okunur mu ?” sorusunun cevabını araştırmaktadır. Özellikle de bu günler İslam dini açısından önemli gecelere denk geldiyse geceyi çeşitli ibadetler ile değerlendirmek isterler.
Ergenlik döneminden menopoz denilen döneme kadar devam eden genelde 28 günde bir belirli bir düzen halinde kadının rahminden kan gelmesi hali anne olmanın en büyük mucizelerinden sayılmaktadır. Bu dönemler kadınlar için oldukça sıkıntılı geçtiğinden böyle günlerde cinsel ilişkiden uzak durulması gerektiğini emretmiştir.

Bir kız, adet görmeye başlamasından itibaren dini konulardaki sorumlulukları yerine getirmesi gerekmektedir. Adet dönemleri bittikten sonra gusül abdesti alıp, farz olan ibadetleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Fakat adet dönemleri sırasında Allah ibadetler konusunda kadınlara izin vermiştir.
Kandil gibi özel gün ve geceleri verimli geçirmek isteyen kadınların hemen hemen hepsinin aklına “Adetliyken sure okunur mu?” sorusu gelmektedir.
Kadınlar Adetliyken Hangi Duaları Okuyabilir?
“Kadınlar adetliyken hangi duaları okuyabilir?” sorusu da konu ile ilgili cevabı en çok merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Kuran-ı Kerim bir kadının özel günlerinde namaz, oruç ve Kuran-ı Kerim okumak gibi ibadetleri kesin olarak yasaklamıştır.
İlginizi Çekebilir: Ramazan İftar Menüsü
Peygamber Efendimiz (sav)’in Tirmizi ve ibni Mace gibi muhaddislerin kitabında geçen hadisinde adetli bir kadının Kur’an’dan hiçbir şey okuyamayacağı belirtilmiştir. Fakat Kuran-ı Kerim’i başkalarının okuyup, hayızlı kadının dinlemesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
“Adetliyken sure okunur mu?” sorusu her mezhep tarafından farklı şekilde yorumlanmış ve ona göre yanıtlanmıştır. Diyanet kaynaklarında şu şekilde geçmektedir; Hanefi mezhebi ve Şafii mezhebi adetli bir kadının dua niyeti ile içerisinde dualar bulunan ayetleri okuyabileceği görüşündedir.
Şafiiler ayrıca ağzı hiçbir şekilde kıpırdatmadan Kuran-ı Kerim’e bakarak kalben okuyabileceğini belirtmiştir. Hanbeliler ise konu ile alakalı olarak Kuran okuma niyeti olmadan besmele gibi zikirlerin çekilebileceği görüşünü beyan etmişlerdir.
Adetli bir kadının dua etmesinde hiçbir sakınca bulunmamaktadır. Böyle zamanlarda dilediğiniz tüm duaları okuyabilmektesiniz. Kuran-ı Kerimde bulunan dua anlamı taşıyan ayetlerin de regl olan bir kadın tarafından okunmasında herhangi bir sakınca yoktur. Fakat bu dualar okunurken Kuran-ı Kerim’e kesinlikle dokunulmaması gerekmektedir.
Adetliyken Fatiha Okunur Mu?

Fatiha gün içerisinde sıkça okuduğumuz surelerden olduğundan kadınlar hayızlıyken bu alışkanlıklarını yerine getirmek için “Adetliyken Fatiha okunur mu?” sorusunun yanıtını araştırırlar. Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz gibi âdetli veya lohusa iken Fatiha Suresi sure amacı ile değil de dua amacı ile olduğunda okunabilir. Çünkü içerisinde dua benzeyen ayetler mevcuttur.
Kuran-ı Kerim’de Fatiha gibi içerisinde duaya benzer ayetler olan, adetli olunduğunda okunabilen başka sureler de bulunmaktadır. Buna İhlas, Nas ve Felak surelerini örnek gösterebiliriz. Ama bu sureler dua niyeti ile bile okunacak olsa Kuran-ı Kerim’e kesinlikle temas etmemeniz gerekmektedir.
Adetli, loğusa veya cünüp olanlar Kur’anı kerim içerisinde bulunan hiçbir şeyi sure niyeti ile okuyamaz ve Kuran’a dokunamaz. Fakat diyanet işleri yüksek kurulu gibi fetva makamlarının da belirttiği gibi adetliyken okunacak dualar bulunmaktadır. Bunlar arasında Ayetel Kürsi de sayılabilmektedir. Bu nedenle regli döneminde kandilleri bu şekilde dua ve zikirlerle geçirmeniz mümkündür
Adet döneminde veya cünup olan hiç kimse hiçbir şey okuyamaz. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından da yapılan açıklamalara göre bu durumun sakıncalı olduğu önerilmediği bildirilmiştir.
Adetli kadın anca abdest aldıktan sonra kuranı kerim veya dua okuyabilir. Kısacası sadece abdest almış kişi tarafından dua okunur. Diyanet İşleri tarafından yapılan açıklamada adetliyken dua okunmaması yönündedir.
İlginizi Çekebilir: Hangi Dua Ne İçin Okunur? Sizi Koruyacak 15 Etkili Dua