Bu Yazımızda Neler Var
Ecopirin, pıhtılaşmayı engelleyen bir ilaç olmakla birlikte steroid olamayan antiinflamatuar grubundandır. Etkin maddesi asetilsalitilik asit olan bu ilaç trombositlerin kümeleşip pıhtı yapmasını engelleyerek çalışır.
Özellikle Covid-19 hastalığına yakalanan hastaların kullanması ile hemen herkesin bildiği ilaçlar arasında yer almaktadır. Son zamanlarda adını duyurmasından kaynaklı olarak sosyal platformlarda ve arama motorlarında sıkça aratılan konulardan biri de ecopirin nedir, ecopirin ne işe yarar olmaktadır. Ecopirini dönemsel olarak kullanan hasta olduğu gibi, ömür boyu kullanması gereken hastalar da mevcuttur.
Ecopirin Ne İşe Yarar?
Ecopirini özellikle kalp damar hastalığı olan insanlar kullanmaktadır. Damar tıkanıklığı, kalp krizi ve felcin önlenmesinde yardımcı olmaktadır. Genellikle 16 yaşın altındaki kişilerin kullanılması önerilmese de özellikle genel anlamda küçük çocuklarda görülen ve bir tür damar iltihabı hastalığı olan kawasaki hastalığının tedavisinde, doktor kontrolü dahilinde kullanılmaktadır.
Şunu da belirtmekte fayda vardır ki; son zamanlarda ecopirin covid-19 nedeniyle adını duyurmasıyla birlikte kişilerin kendi kafasına göre aldıkları ve kullandıkları bir ilaç haline gelmiş olmaktadır. Unutulmamalıdır ki doktora danışmadan mg farklarını ve kullanıp kullanmaması gerektiğini kişiler kafalarına göre belirleyemezler. Bazı hastalar 100 mg alırken, bazı hastalara da 100 mg yeterli gelmeyebilmektedir. Bu sebeple reçetesiz alınması önerilmez.
Ecopirin ne için kullanılır?
- Harekete bağlı olmayan göğüs ağrısı
- Ani kalp krizi sonrası tedavi
- Damar tıkanıklığı veya damarlarda pıhtıların önlenmesi
- Kalp krizi riski taşıyan hastalarda geçici felç veya inmenin önlenmesi
- Kawasaki hastalığı sonucunda iltihabın ve oluşabilecek kan pıhtılaşmasının önlenmesi
- Kardiyovasküler sorun yaşama riski olan, özellikle 40-70 yaşları arasındaki hastaların kanama olasılığı düşük ise kullanılmaktadır.
1- Ecopirinin Doğru Kullanımı Nasıl Olmalıdır?
Her şeyden önce yukarıda da belirtildiği üzere doktorunuza danışarak ve reçeteli olarak alıp kullanmanız gereken bir ilaçtır. Adını daha önce hiç duymamış olduğunuz ecopirin ekşi sözlük gibi sosyal medya platformlarında karşınıza çıktıysa veya bir yakınınıza iyi geldiği mantığından yola çıkarak reçetesiz olarak kullanmaya başladıysanız istenmeyen sonuçlar ile karşılaşabilirsiniz.
Ecopirin covid-19 sebebiyle gerekli olan olmayan herkesin kullanmaya başladığı bir ilaç haline gelmiştir. Hekiminiz tarafından başka bir şekilde kullanımı önerilmedi ise tercihen yemeklerden önce 1 bardak su ile yutmalısınız. Gün içinde almanız gereken saatte, almanız gereken dozu almadıysanız dengelemek amaçlı çift doz almamalısınız. 18 yaş altı çocuklarda kullanıma uygun olmamakla birlikte doktor kontrolü dahilinde kullanıldığı dönemler de olabilmektedir.
2- Ecopirin PRO nedir?
Aslına bakıldığında ecopirin PRO ile ecopirin arasındaki fark yalnızca mg farkı gibi görünmektedir. Ecopirinin 100 mg, 150 mg ve 300 mg olarak enterik kaplı ve turuncu renkte tabletlerden oluştuğu bilinmektedir. Ecopirin PRO ise 81 mg enterik kaplı ve yine turuncu renkte bir tablettir.
Ecopirin PRO nedir denildiğinde yalnızca 81 mg olması tek fark gibi görünse de, özellikle 81 mg olmasının bir sebebi vardır o da; olası mide kanaması riski taşıyan hastalara karşı, 81 mg olan ecopirin PRO bu riski daha aza indirgediği gözlemlenmiştir. Ecopirin ve ecopirin PRO ile ilgili en sık sorulan sorular ise; ecopirin ne ilacı ve ecopirin PRO kan sulandırıcı mı soruları olmaktadır.
3- Ecopirin Hangi İlaçlarla Kullanılmaz?
Ecopirinin bazı ilaçlarla birlikte kullanıldığı takdirde etkisinin azalacağı veya tamamen kaybolacağı gözlemlenmiştir. Ya da birlikte alındığı ilacın etkisini yok edebilmektedir. Aşağıda sıralanmakta olan ilaçların bir veya birkaçını kullanıyorsanız doktorunuza mutlaka bilgi vermelisiniz.
- Kanser ve romatizma ilacı
- Anti-inflamatuar ağrı kesiciler
- Kan sulandırıcı, pıhtı eritici ve kandaki trombosit sayısını azaltan diğer ilaçlar
- Antidepresanlar
- Herhangi bir kalp ilacı
- İnsülin veya sülfonilüre gibi kan şekerini düşüren ilaçlar
- İdrar söktürücüler
- Kortizon
- Tansiyon ilaçları (özellikle tansiyonu düşürmek için olanlar)
- Epilepsi ilacı
- Ürik asit düzeyini düşüren ilaçlar
- Lösemi ve lenfoma ilaçları
- Glukosamin
- Polisülfat sodyum ve potasyum fosfat içeren ilaçlar
- Multivitaminler, E vitamini ve omega-3 yağ asitleri
- Kemik erimesi ilacı
- Virüs ilacı
- Hipertansiyon ilacı
- Amonyum klorür gibi ilaçlar olmaktadır. Aynı zamanda ecopirinin alkol ile birlikte tüketilmesi uygun görülmemektedir.
4- Ecopirini Kimler Kullanmamalıdı, Ecopirin Ne İçin Kullanılır?
Aşağıda belirtilen durumlardan en az birini yaşıyorsanız, kan sulandırıcı etkisi olduğu bilinen ecopirini kullanmamalısınız:
- Kalp yetmezliğiniz var ise
- Hamileliğinizin son 3 ayında bulunuyorsanız
- Asetilsalisilik aside veya ilacın herhangi bir bileşenine karşı alerjiniz var ise
- Mide ülseri veya bağırsak ülseri şikayetleriniz var ise
- Kanama hastalıkları veya hemofili hastalığınız var ise
- Şiddetli böbrek veya karaciğer yetmezliğiniz var ise doktorunuza mutlaka danışmalısınız.
5- Ecopirinin Yan Etkileri Nelerdir?
Ecopirinin yan etkileri kişiden kişiye ve alınan doz miktarına göre değişim göstermekle birlikte, olası yan etkileri şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Burun akıntısı veya burun tıkanıklığı meydana gelirse
- Ciltte kaşıntı, döküntü, ödem, şişlik görünüyorsa
- Hayati risk taşıyan ani ve aşırı bir anafilaktik şok durumu gözlemleniyorsa ciddi yan etkiye sahipsiniz. Bunlardan en az biri bile belirirse en yakın doktora başvurmalısınız.
- Midede yanma, bulantı ve kusma belirtisi
- Karın ağrısı ve ishal belirtisi
- Dışkıda az miktarda da olsa kan belirtisi ise yaygın olarak görülmekte olan yan etkilerdendir.
- Kan kaybına bağlı demir eksikliği
- Ülser
- Mide kanaması ve olası cilt reaksiyonları ise çok nadir görülen yan etkiler olmaktadır.
Fakat tüm bunların en az birini bile yaşarsanız mutlaka bir doktora görünmeli ve doktor gözetiminde ya almanız gereken doz miktarı değişmeli ya da bu ilaçla birlikte kullanmanız gereken takviye edici başka bir ilaca daha başlanmalıdır. Yine de şikayetiniz devam ederse doktorunuz tarafından ilaç alımınız bırakılabilir veya ilacınız değişebilir.
6- Ecopirini Kullanırken Doz Aşımı Yapılırsa Ne Olur?
İlaçlarda alırken doz aşımı çok nadir görülse de, genellikle hasta gün içinde alması gereken dozu alır ve unutur ardından tekrar aynı dozu alır. Bu şekilde doz aşımı yaşanabilmektedir. Olası doz aşımı yaşandığı takdirde şu belirtileri görebilirsiniz:
- Bulantı ve kusma
- Aşırı terleme
- Nefes alıp vermede artış
- Yüksek ateş
- Hipertansiyon veya tansiyon düşüklüğü
- Kan şekerinde yükselme veya düşme
- Kulak çınlaması veya geçici sağırlık
- Aşırı susama
- Mide kanaması
- Baş ağrısı, baş dönmesi ve sersemlik hissi
- İdrara az çıkma
- Aritmi
7- Hamilelik ve Emzirme Sürecinde Kullanımı
Hamilelik döneminde, son 3 ayında kullanılması önerilmeyen tüm kan sulandırıcılar gibi ecopirinin de kullanılması önerilmemektedir. Bunula birlikte hamileliğin ilk 6 ayında ise kullanılması gerekiyorsa mutlaka doktor kontrolü dahilinde kullanılması gerekmektedir. Kullanıldığı sırada hamile kalındığı öğrenildiği vakitte hemen doktora danışılmalıdır. Emziren annelerin özellikle ilk 6 ay kullanması önerilmez çünkü anne ne yiyor ve içiyorsa sütten bebeğe geçtiği için bebek açısından istenmeyen sonuçlar doğurma olasılığı vardır.
8- Ecopirin mi Coraspin mi Daha İyidir?
Piyasada kan sulandırıcı olarak geçen birçok marka ilaç vardır. Bunlardan biri de coraspindir. Piyasada en çok bilinen kan sulandırıcı ilaçlar ecopirin ve coraspin olmaktadır. Bu nedenle kan sulandırıcı kullanmak isteyenler ecopirin mi coraspin mi diye bir arayış içerisine girmektedirler. Belirtmekte fayda vardır ki; her ikisinin de içeriği aynı olmaktadır. Her ikisinin de aynı miligramda dozları bulunmaktadır.
9- Ecopirinin Fiyat Nedir?
Ecopirin fiyat çizelgesi miligramına göre değişim göstermektedir. Son güncellenmiş fiyatları şu şekildedir:
- Mart 2021 tarihi itibari ile 100 mg 30 enterik tablet fiyatı 5,90 ₺’dir.
- Şubat 2021 tarihi itibari ile 150 mg 30 enterik tablet fiyatı 7,50 ₺’dir.
- Şubat 2021 tarihi itibari ile 300 mg 30 enterik tablet fiyatı 8,60 ₺’dir.
Kalp hastalığı günümüzde genç yaşlara da düşmüş riskli hastalıkların başında gelmektedir. Kalp ile alakalı çeşitli hastalıklar vardır. Kalp kapakçığı, ritim bozukluğu, yetmezliği gibi birçok yönünden bahsetmek mümkündür. Hepsi tehlike oluştursa da kalp yetmezliği üzerinde durulmadığı müddetçe ilerleyen senelerde ciddi problemler yaratmaktadır. Kalp Yetmezliği Nedir Nedenleri Evreleri Tedavisi yazımızdan kısa sürede bilgi alabilirsiniz.
Kalp Yetmezliği Nedir Nedenleri Evreleri Tedavisi