Bu Yazımızda Neler Var
Ketojenik diyet son zamanlarda çokça anılan ve zayıflamak isteyenlerin aklından çıkmayan bir diyet türüdür. Ancak öncelikle şunu belirtmek gerekir ki bu diyeti kendi başınıza bir beslenme uzmanı veya doktor kontrolü olmaksızın yapmamalısınız. Çünkü ketojenik diyet diğer diyetlerden çok farklı bir mantıkla işleyen bir diyettir. Eskiden epilepsi hastalarının epilepsi nöbetlerinin kontrol altına alınabilmesi için uygulanırken şimdilerde zayıflama yöntemi olarak da yaygınlıkla kullanılmaktadır.

Peki ketojenik diyeti listesi hazırlarken nelere dikkat edilmeli? Eğer bir diyetisyen değilseniz bu diyet listesini kendiniz hazırlamamalısınız. Eğer bir diyetisyenseniz zaten bu konuda benim vereceğim listeye, bilgilere de zaten ihtiyacınız yoktur.
Bu diyetin ne denli farklı olduğunu, neden farklı olduğunu anlayabilmeniz için daha detaylı bilgilere ihtiyacınız var.
Ketojenik Diyet Nedir, Nasıl Yapılır
Peki bu ketojenik diyet nedir, nasıl yapılır Şimdi sizlere bunu doğru bir şekilde anlatmaya çalışacağız.Ketojenik diyetin geçmişini ve diğer diyetlerden çok farklı bir mantıkla işlediğini belirtmiştik. Pek bu farklı işleyen mantık nasıl işler? Ketojenik diyet nedir ve neden diğer diyetlerden daha farklı, daha zordur. Ancak ketojenik diyette ne yenir? Ketojenik diyet diğer diyetlerin aksine karbonhidrat ve proteinler azaltılıp yağ fazlalaştırılıyor.
Evet yanlış okumadınız. Karbonhidrat ve protein tüketimi azaltılıp yağ tüketimi arttırılıyor. İnsan vücudu enerji kaynağı olarak karbonhidratları kullanır, karbonhidratların yetersiz kaldığı durumlarda ise yağ ve proteinleri kullanır. Diyetin mantığı ise vücudun karbonhidrat dışında yağ ve protein gibi maddelerden enerji üretmesini sağlamak. Vücut karbonhidrat dışı kaynaklardan enerji üretirken keton cisimcikleri ortaya çıktığından dolayı bu diyete ketojenik diyet denir.
Örnek Ketojenik Diyet Listesi
Ketojenik diyet listesi içeriğinde protein ve karbonhidratlar azaltılır. Örneğin ketojenik diyet listesinde süt ve süt ürünleri yasak listesinde yer alırken yağlı tohumlar, zeytinyağı gibi yağlı yiyecekler serbest.
Ketojenik diyet bu nedenle diğer diyetlerden farklıdır. Gerekli tetkikler yapıldığında ve doktor kontrolünde yapıldığında çoğu zaman kişiyi hedefine ulaştıran bir diyet türüdür. Çok zorlu vakalarda dahi olumlu sonuçlar doğurduğu görülmekle birlikte diyeti yapan kişilerin de çok fazla zorlandığı da bir gerçektir.
Ketojenik Diyet İşe Yarar mı?
Ketojenik Diyet Listesi hazırlanmadan önce kişiden kan ve idrar örneği alınması gerekiyor. Bu örneklerden kişinin vücudunda ki keton seviyesi ölçülüp ona göre bu diyete başlanıp diyete başlandıktan sonra da sık sık kontrollerle diyeti yapan kişinin sağlık durumu takip edilmelidir.
Bu nedenle internet üzerinden rastgele sizin uzaktan verdiğiniz bilgilere göre hazırlanan ketojenik diyet listelerine itibar etmemeli ve bu diyeti yapmaya karar verdiyseniz mutlaka bir uzman doktorun kontrolünde yapmalısınız. Dikkatli olduğunuz sürece de son derece işe yarar hatta faydalı dahi olabilir.
Ketojenik Diyet Zararları
Ketojenik Diyet yapanlar özellikle ilk hafta son derece zorlanacaktır. İlk hafta bu diyeti uygularken yüksek ihtimalle keton gribi de denen bir rahatsızlık yaşama olasılığınız son derece yüksek. Bu hastalığın belirtileri yorgunluk hali, halsizlik ve bitkinliktir. Ancak gün içerisinde bol su tüketilerek atlatılabilir.
Ketojenik Diyet Nasıl Uygulanmalı?
Ketojenik Diyet uygulanırken öncelikle dikkat edilmesi gereken şey eğer diyetle birlikte spor veya antrenman yapılıyorsa ilk hafta ağır antrenmanlardan uzak durulmalı ve yine doktorunuzun kontrolünde takviye olarak mineral, prebiyotik ve multivitaminler alınmalıdır.
Ketojenik diyetin en iyi yanı bol yağlı ve proteinli bir diyet olduğundan açlık hissetmezsiniz. Ayrıca Keto gribinin etkilerini azaltmak için bol tuz ve yeşil yapraklı sebzeler de tüketilmelidir.
Ketojenik Diyetin Etkileri
Ketjenik Diyet ile hedef bir haftada 2 ila 5 arasında kilo verilmesidir. Ancak ilk haftadan sonra kilo kaybı yavaşlayabilir. Diyetin püf noktalarından biri de diyeti uygularken kalori alımını mutlak surette en alt düzeyde tutmaktır zira aksi takdirde diyet etkilerini gösteremeyecektir.
Ketojenik diyetin zararlı olduğu kişiler tip 1 diyabet hastaları, kalp hastalığı olanlar, düşük şeker hastalığı, böbrek ve karaciğer rahatsızlığı ile yüksek kolestrolü olanlar kesinlikle uygulamamalıdırlar.
Tüm bu etkileri düşünüldüğünde uzun süreli yapılması çok iyi olmayan ancak kısa sürede kilo verilmesi gereken veya ciddi anlamda gerekli olduğu dönemlerde, başlarken ve diyeti uygularken sık sık doktor kontrollerine giderek yapılması gereken keyfi, kontrolsüz bir şekilde yapılmaması gereken bir diyettir.
Kısacası Ketojenik Diyet her ne kadar zayıflama konusunda etkili olsa da doktor kontrolü olmadan yapılmaması gereken ve ancak son çare olarak başvurulması gereken bir diyettir.
Ayrıca dilerseniz Hızlı Kilo Verme Yöntemleri Nedir ? Hızlı Kilo Vermek İçin Yapılması Gerekenler konulu yazımıza da göz atarak hızlı kilo vermek hakkında ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.