«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. Sık Rastlanan Demir Eksikliği Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Sık Rastlanan Demir Eksikliği Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Demir Eksikliği Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Günümüzüm en yaygın anemi türlerinden biridir demir eksikliği anemisi… Kadın, erkek, çocuk hemen her yaştan her insanın başına gelebilen bir kansızlık türüdür. Özellikle kadınlarda hamilelik sürecinde, doğum sonrasında sık görülmektedir. Demir eksikliği anemisi yaşayanların %50 gibi büyük bir çoğunluğu hamile kadınlardan oluşmaktadır. Hamile kadınların dışında yetişkin erkeklerde de yoğun çay, kahve tüketimi, salam, sosis tüketimi gibi işlenmiş et ürünlerinin fazla tüketilmesi demir eksikliği anemisinin önde gelen nedenlerindendir.

https://youtu.be/C_QAvQyR8p0

Çocuklarda-Bebeklerde ise anne sütünü erken bırakma, hayvansal gıda tüketimi, bir yaşından önce inek sütüne geçilmesi gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Sinir bozukluğu, halsizlik, el ve ayaklarda uyuşukluk, dalgınlık, aşırı yorgun hissetme en yaygın belirtileri arasındadır. Ancak çok ileri seviyelerde dahi olsa doktorunuzla birlikte düzgün bir beslenme programı ve takviye vitaminlerle kolaylıkla atlatabileceğiniz sonrasında da beslenmenize dikkat ederseniz tekrar etme olasılığı düşük bir rahatsızlıktır.

Demir Eksikliği Nedir?

Demir eksikliği dünyada en sık görülen kansızlık türüdür. Peki demir eksikliği belirtileri nelerdir ve kimlerde görünür? World Health Organization verilerine göre hamile olmayan kadınlarda 12 gr/dll, erkeklerde 14 gr/dll altına düşmesi ile demir eksikliği anemisi ortaya çıkar. Demir kana kırmızı rengini veren oksijenin taşınmasını sağlayan temel proteinlerden biridir ve eksik olduğu durumlara “demir eksikliği anemisi” denir.

Demir Eksikliği Belirtileri Nelerdir?

Kansızlık ve demir eksikliği belirti göstermediği durumlar da vardır. Demir eksikliğinin belirtileri arasında cilt solgunluğu, vücutta güçsüzlük, yorgunluk hali, halsizlik, konsantre olamama, baş ağrısı, uyuşukluk, sinir hali, kulak çınlaması, dudak ve ağız kenarlarında çatlak ve yaralar, tırnak kırılmaları, saç seyrelmesi sayılabilir. Demir eksikliğiilerlediğinde ciddi sorunlara yol açabilir.

Demir Eksikliğinin Neden Ortaya Çıkar?

Demir eksikliğinin pek çok nedeni olmakla en bilineni en sık rastlananı hamile kadınların hamilelik süresince ve doğum sırasında yaşadıkları kan kaybına bağlı olarak kansızlıktır. Bunun dışında hemen herkes kansızlık, B12 vitamini eksikliği, folik asit eksikliğine bağlı olarak demir eksikliğinden muzdarip olabilir. Tedavi edilmediğinde ise ilerleyen süreçte daha büyük sorunlara yol açabilmektedir.

Bebeklerde Demir Eksikliği Belirtileri

Daha çok kadınlarda ve çocuklarda görülen bu rahatsızlık kadınlarda daha önce de bahsettiğimiz gibi hamilelik sırasında yeterli beslenmeme, doğum sırasında yaşanan kan kaybı ve doğum sonrasında da emzirmeye bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir.  Bebeklerde demir eksikliğinin nedenleri ise doğum sonrasında yeteri kadar anne sütü almama, hayvansal gıdaları fazla tüketme, inek sütüne erken geçme gibi nedenlere bağlı olarak baş göstermektedir.

Demir Eksikliği Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Demir Eksikliği Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Erkeklerde Demir Eksikliği Forum

Yetişkin erkeklerde demir eksikliği forum sayfalarında da yer verilmektedir. Erkeklerde, aşırı çay-kahve tüketimi, etin kavrularak veya fırında fazla pişirilerek tüketilmesi veya sosis, salam gibi işlenmiş etlerin tüketilmesi neden olabilmektedir. Bazı kişilerde de bağırsaklar demiri yeteri kadar ememediği zaman da demir eksikliği anemisi ortaya çıkabilir. Kadınlarda adet, doğum gibi kadınsal nedenler mide-bağırsaklarda iyi veya kötü huylu tümörlere bağlı olarak demir eksikliğine neden olabilmektedir.

Erkeklerde demir eksikliğine neden olan etkenler aynı şekilde tüm yetişkinlerde de demir eksikliğine neden olabilmekle yazımızın sonunda belirttiğimiz besinler tüketilerek ve demir eksikliğine neden olan besinler azaltılarak tedavi edilebilmektedir. Yine de belirtiler varsa önce doktorunuza başvurmanız önemle rica olunur.

Hamilelikte Demir Eksikliği

Kansızlık ve demir eksikliği anemisi hastalarının %50 gibi büyük bir çoğunluğu hamile kadınlardan oluşmaktadır. Bunda kadının karnında bir canlının daha oluşumuna vesile olması yatmaktadır. Hamilelikte demir eksikliğinin belirtileri ise başlıca

  • Aşırı Yorgunluk,
  • Halsizlik,
  • Baş ağrısı,
  • Nefes darlığı,
  • Kalp ritminde düzensizlik-artma,
  • El ve ayaklarda uyuşma,
  • Sürekli üşüme hali,
  • Ten renginde solukluk,
  • Göğüs ağrısı,
  • B12 Eksikliği ve sinirlilik hali

Demir Eksikliğine Neler İyi Gelir Çocuklarda Demir Eksikliği Nasıl Giderilir

Demir Eksikliği Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Demir Eksikliğine Neler İyi Gelir Çocuklarda Demir Eksikliği Nasıl Giderilir

Kansızlık ve Demir eksikliği yaşıyorsanız öncelikle doktorunuza danışmalı durumun ileri bir seviyede olup olmadığına emin olmalısınız. Peki hangi besinleri tüketerek kendinizi demir eksikliğine karşı koruyabilirsiniz. Aşağıda listede belirtilen besinler demir ve B12 vitamini açısından zengin olmakla birlikte demir eksikliği anemisi belirtileriniz varsa öncelikle doktorunuza danışmanızı tekrar tekrar ve önemle hatırlatıyoruz. Demir eksikliği ne yemeli sorusuna şu şekilde cevap verebiliriz;

  • Yağsız kırmızı et,
  • Kümes hayvanları,
  • Yumurta,
  • Brokoli, ıspanak, lahana gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler,
  • Kuruyemiş ve tohumlar,
  • Fasulye,
  • Mercimek,
  • Tofu
  • Demir takviyeli ekmek ve tahıllar,
  • Kahverengi pirinç,
  • Balık
  • Kuru kayısı, kuru erik ve kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler

Bu besinler demir eksikliğine ne iyi gelir sorusunun cevabı olacaktır. Son olarak gebelik sürecinde olan ve demir eksikliği yaşayanlar için belirtmek gerekir ki bu durum çok endişe verici bir durum olmayıp vitamin ve gıda takviyeleriyle kısa sürede tedavi edilebilmekte. Eğer yukarıda yazılan belirtiler sizde de mevcutsa doktorunuza başvurup tavsiyelerine uyarak kolaylıkla atlatabilirsiniz.

Demir Eksikliği veya başka bir şey olması fark etmeksizin herhangi bir sağlık sorununuzda mutlaka ama mutlaka öncelikle aile hekiminize başvurmanız gerekiyor. Doğal olarak kendi adınıza ne olduğunu anlamaya çalışmanız son derece normal ancak kendi araştırmanızla asla yetinmemeli ve aile hekiminize veyahut bir hastaneye başvurarak bu konuda kesin bir bilgi edinmelisiniz. Bu kesin bilgi doğrultusunda doktorunuzun verdiği ilaç, öneri veya bir başka deyişle tedaviye uymalısınız.

Çocuklardan demir eksikliği nasıl giderilir sorusu da sık sık merak edilen sorular arasında yer almaktadır. Yukarıda vermiş olduğumuz besinler çocukların tüketmesi için de uygundur.

B12 ile Demir Eksikliği Aynı mı ?

Halk arasında B12 ile demir eksikliği aynı mı sorusu çok fazla sorulmaktadır. Hatta birçok kişi bunların aynı olduğunu sanmaktadır. Fakat ikisi oldukça farklıdır.

Kan Vermek Demir Eksikliği Yaparmı ?

Kan vermek demir eksikliği yaparmı sorusu da konu ile alakalı en çok merak edilen sorulardan biridir. Demir eksikliği yaşayan biri kan vermeden önce mutlaka uzmana danışmalıdır. Kansızlık problemi ciddi hastalıklara neden olabilir. Uzmana danışılmadan kan verme işlemi yapıldığı takdirde istenmeyen sonuçlara neden olabilir.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *