«
  1. Anasayfa
  2. Sağlık
  3. 15 Farklı En Tehlikeli Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?

15 Farklı En Tehlikeli Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?

15-farkli-en-tehlikeli-psikolojik-hastaliklar-nelerdir

En tehlikeli psikolojik hastalıklar gerek kişinin kendisi için gerekse çevresi için tehdit oluşturabilmektedir. Psikoloji dünyasında günümüzde tanılanmaya uygun bulunan yüzlerce hastalık bulunmaktadır. Her psikolojik rahatsızlık için tehlikeli demek mümkün değildir. Ancak kimileri vardır ki yaşamı zorlaştırdığı gibi çevresinde tanımadığı insanlar için dahi tehlike saçabilmektedir. Sizler de en tehlikeli psikolojik hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmak isterseniz listemizden faydalanabilirsiniz!

YouTube video

En Tehlikeli Psikolojik Hastalıklar Listesi!

Ruh hastalıkları tanısı almış bir bireyi tehlikeli kılmak için bazı durumların gerçekleşmesi gerekmektedir. Toplum kurallarına uymama, can sağlığını tehlikeye atacak planlar yapma ve gerçekleştirme genel olarak herkes adına tehlike yaratır. Ancak kişinin yaşadıkları, yaptıkları neticesinde bizzat kendine de zararı dokunabilmektedir. Bu yüzden listede yer alan rahatsızlığı bulunan bireylere canavar gözüyle bakmamak, iyileşmesi için uzman desteği almak adına cesaretlendirmek gerekir.

1- Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu / Çoklu Kimlik Bozukluğu

En tehlikeli psikolojik hastalıklar listesinin başında Çoklu Kimlik Bozukluğu bulunmaktadır. Adından da anlaşılacağı üzere kişinin bedeninde tek bir kişilik özelliği bulunmaz. En az 3 olmak üzere başlayan adeta içeride birilerinin bulunduğu davranışlar ortaya koyulmaktadır. Üst kişilik sınırı ise yoktur. Ancak psikoloji dünyasında 7-8 kişilikli insanların tanı aldığı bilinmektedir.

Ruhsal hastalıklar sınıfında bu tanıyı tehlikeli kılan sebep hem çevre hem de kişinin kendisi içindir. Birey farklı sebeplerden dolayı içerisinde farklı davranışlara sahip ayrı insanlar taşır. Bu kişilikler baskın gelme durumuna göre ortaya çıkar ve kişilik tamamen değişerek o özelliklere bürünür. Örneğin, doğduğu anda bulunduğu ve şuan 30 yaşında olan kişi bir anda 7 yaşındaki bir çocuğun davranış ve düşüncesine bürünür. Çoğu zaman kişi bu durumun farkında dahi olmaz.

Hastalığı daha iyi anlamak isteyenler Split filmini izleyebilir. Film 5-6 karaktere sahip bir karakterin ne derece tehlikeli olabileceğini gözler önüne seriyor. Türk yapımı isteyenler Demet Evgar’ın başrol olduğu Beyza’nın Kadınları filmini izleyebilir.

2- Yabancı El Sendromu

Bilim insanlarının ilk olarak beyin üzerinde yaptığı araştırmalar neticesinde ortaya koyduğu, bizzat sebep olduğu en tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında yer alıyor. Beyin temelde iki farklı lob yani bölümden oluşmaktadır. Sağ ve sol lob arasında bağlayıcı görevini üstelenen korpus kallosum bulunmaktadır. İki lob arasındaki bağlantıyı aynı zamanda el, ayak gibi uzuvlarımızın koordineli hareket etmesini sağlar.

15-farkli-en-tehlikeli-psikolojik-hastaliklar-nelerdir

Beynin işleyiş biçimini daha iyi anlamak için çok eski senelerde uzmanlar tarafından korpus kallosum kesildi ve sonuçlar gözlemlendi. Hastalar ameliyat sonrası iyileşme sürecinde kontrol hakimiyetini kaybetti. Vücudun sağ ve sol tarafı tamamen kendisinden bağımsız olarak hareket etmeye başladı. Öyle ki, kişilerin sağ eli ile kendini boğmaya çalışırken sol eliyle kendi sağ elini durdurmaya çalıştığı durumlar da ortaya çıktı. Nadir de olsa günümüzde görülebilmektedir ve temelde nörolojik bir rahatsızlıktır.

3- Biriktirme Bozukluğu / Diyojen Sendromu

En tehlikeli psikolojik hastalıklar listesinde Biriktirme Bozukluğu diğer adıyla Diyojen Sendromu bulunur. Diyojen ismini alması tamamen Yunan mitolojisinde yer alan Diyojen tanrısından kaynaklanmaktadır. Hasta olan birey çevresi için değil, kendisi için büyük tehlike taşımaktadır. Çünkü birey, çevresinde gerekli gereksiz her şeyi ‘lazım’ olarak adlandırarak yaşam alanında biriktirmeye başlar.

Biriktirme bozukluğunu ortaya çıkaran durum daha çok bir şeyleri biriktirme değil, elden çıkaramama durumudur. Kişi herhangi bir çöpü dahi atmak istemez. Ev hınca hınç dolana kadar devam eder. Bu durum onu rahatsız etmez ancak durum öyle bir hal alır ki çevreden kötü kokular konusunda şikayetler başlar. Türkiye’de de zaman zaman haberlerde ‘Çöp Evler’ olarak haberleri yapılır. Çöplerin yığınla biriktirilmesi en tehlikeli psikolojik hastalıklar olmasına sebep olur çünkü hastalık kapma olasılığını arttırdığından tehlike yaratır.

4- Obsesif Kompülsif Kişilik Bozukluğu

Obsesif Kompülsif bozukluğu günümüzde birçok kişinin bildiği, duyduğu ve izlediği bir hastalıktır. Hastalığın en tehlikeli psikolojik hastalıklar olmasına sebep olan durum daha çok bunun kişilik bozukluğu olarak çıkmasından kaynaklanmaktadır. Tehlike kişinin özellikle üst düzey oluşturduğu takıntılarından dolayı oluşur. Öyle ki takıntılı ruh hali evleneceği bireyi seçmede zorluk yaratır, ailesine hayatı zindan ettirir.

OKB psikoloji bozukluğu nasıl anlaşılır? Kişinin içinde durduramadığı düşüncelerin tekrarı örneğin, ‘Acaba ocağı kapattım mı?’ , ‘Ütünün fişini çekmiş miydim acaba?’ , ‘Kaldırımda çizgilere asla basmamalıyım’, ‘Her yer temiz olmalı’ gibi düşünceler bulunur. Bunun yanı sıra bu düşüncelerin çizgiye basmama, sürekli temizlik yapma durumuna dönüşmesi ile birlikte kompülsif yani davranışlar oluşur. Kişinin hayatını kötü etkilediği gibi çevresini de zor duruma sokar. Masumlar Apartmanı Safiye karakteri bu hastalık için uygundur. Ancak yaratılan tehlike hayati boyutta değil, yaşam kalitesini düşürme konusundadır.

https://www.youtube.com/watch?v=oyt3nOt6gLM&t=669s

Kişinin yaşadığı kaygı boyutu yaygın anksiyete bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu ya da sosyal fobi ile kıyaslandığında ciddi anlamda yüksektir. Kişi manik depresif hastalık gibi dönemsel olarak rahatsızlığa maruz kalmaz aksine sürekli olarak kaygıyı yaşar, düşüncelerle boğuşur. Türkiye Psikiyatri Derneği tarafından da bu konuda sürekli olarak seminerler verilir. Psikiyatri uzmanlık eğitiminde bipolar bozukluk kadar sık karşılaşılır.

5- Pika Sendromu

Pika sendromu çocuklarda özellikle görülen bir rahatsızlık olmaktadır. Fark edilmediği ya da durdurulmadığı müddetçe en tehlikeli psikolojik hastalıklar arasındadır. Çünkü bu hastalıkta kişi ya da çocuk besin değeri olmayan ürünleri yemektedir. Bahsedilen ürünler toprak, kum olabileceği gibi bir tavuk pisliği ya da kesici aletler olabilmektedir.

En tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında yer almasının sebebi yenilen besinlerin vücuda zarar vermesinden kaynaklanır. Çevrede bulunan bireylere hayati tehlike vermeyecektir. Ancak bir düşünün çocuğunuz bir makası yutmaya çalışsa ne olurdu? Bu yalnızca filmlerde olur demeyin. Hastalık neticesinde her ne kadar yenilmeyecek bir ürün olduğunu bilse de kişiler buna başvurmaktadır. Zamanında yayınlanan Doktorlar dizisindeki bir hastanın doktorlardan gizli pamuk ve makas yediği sahne bu rahatsızlık için oldukça uygundur.

6- Beden Dismorfik Bozukluğu

Kimi ünlülerin sürekli sürekli estetik yaptırmasının hatta fenomenlerin Barbie, Ken gibi aslında olmayan bebeklere benzemeye çalışma sebeplerini merak etmiş miydiniz? Tam olarak tanılamak mümkün olmasa da Beden Dismorfik Bozukluğu için oldukça uygun bir örnek olacaktır. En tehlikeli akıl hastalığı olmasına sebep olan durum da kişinin vücudunda sürekli bir uzvunu ve bölümünü beğenmediğinden ameliyat olmasından kaynaklanır.

15-farkli-en-tehlikeli-psikolojik-hastaliklar-nelerdir

Elbette her estetik, botoks yaptıran bu hastalığa sahip olmayacaktır. Özellikle kadınlar olmak üzere erkeklerin de dönem dönem beğenmediği bir burnu ya da dudağı olabilir. Ancak bu hastalığa sahip kişilerin sürekli estetik ameliyat olduğu hatta bu hastalık yüzünden yaptırdığı işlemi beceremediği için doktoru suçladığı bilinmektedir. Angelina Jolie’ye benzemek uğruna çeşitli operasyonlar geçiren İranlı fenomen Sahar Tabar örnek olarak gösterilebilir. Sürekli bıçak altına yatması kişinin hayatını tehdit edeceğinden en tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında bulunur.

7- Alice Harikalar Diyarı Sendromu

Sıradışı psikolojik hastalıklar arasında çok nadir olarak görülen Alice Harikalar Diyarı Sendromu bulunmaktadır. Hastalığın bu ismi almasının sebebi tam da hikayede anlatıldığı şekilde gerçekleşmektedir. Beyinde gerçekleşen bozulmaların da neticesinde birey çevresindeki zaman ve mekan algısını kaybeder. Eşyaların gerçek boyutlarını algılayamaz. Onun için çevresindeki herşey normal boyutundan çok büyük kendisi ise bir karınca kadar küçük olabilmektedir. Psikolojik hastalıklar testi ve hastanın hikayesi ile tanı alınabilmektedir.

8- Dissosiyatif Füg

En tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında bulunmasının sebebi kişinin kim olduğunu tamamen bir anda silmesinden kaynaklanır. Adeta sabah olur ve kişi bunca zaman var olduğu hayatını, benliğini unutur. Bambaşka bir kişi olarak hayatına başlar. Çevresini hatırlamaz, aile ya da arkadaş kavramı onun için değişmiştir. Bambaşka bir kişilikle ortaya çıkması genellikle ağır travmalardan dolayı olmaktadır. Ancak belirli bir durum sonrası tedavi edilebilmekte ya da kendi kendine geçmektedir.

9- Antisosyal Kişilik Bozukluğu

Toplum için gerçek bir tehlike yaratabilecek rahatsızlıkların başında gelmektedir. Kişinin tanı alabilmesi için 18 yaşının üstünde olmaktadır. Ancak genelde bu kişiler ciddi bir suça ya da suçlara katıldıktan sonra bu teşhisi almaktadır. Çünkü kendilerini hasta olarak görmedikleri gibi bir uzman yardımına başvurma konusunda istekleri de son derece az olmaktadır.

15-farkli-en-tehlikeli-psikolojik-hastaliklar-nelerdir
En Tehlikeli Psikolojik Hastalıklar Nelerdir?

En tehlikeli psikolojik hastalıklar nelerdir sorusuna verilebielcek cevaplar arasında yer almasının sebebi, geçmişten bugüne varolmuş birçok katilin bu rahatsızlığa sahip olması olarak açıklanabilir. Kişi toplum kurallarını kabul etmez, empati asla kuramaz. Karşısındaki kişinin can varlığı ya da hissettiği duygular onun için önemli değildir. Hatta bununla kalmayarak sürekli olarak birilerinin canını yakmak için planlar yapar gerekirse cinayetler işler.

Clockwork Orange filminde yer alan Alex Delarge, Batman filminde yer alan Joker bu hastalık için verilebilecek en iyi örneklerdir.

10- Dermotillomani

Deri yolma hastalığı olarak bilinmektedir. Görülme olasılığı çok düşük olmakla birlikte neredeyse her yaştan tanı alınması mümkündür. Kişi yaşadığı aşırı stres ve kaynak neticesinde derisini sürekli olarak yolma ihtiyacı duymaktadır. Yolma sonrası önce rahatlama sonra pişmanlık oluşmaktadır.

Başta tırnak kenarları olmak üzere her derisini yolabilir hatta ileri gitmesi sonucunda ciddi yaralanmalara sebep olabileceğinden en tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında yer alıyor. Dermotillomani psikolojik hastalıklar genetik mi? Hastalık aşırı kaygı durumundan kaynaklandığından anne ve babadan geçmiş kalıtım söz konusu olabileceği gibi gözlemleri sonucunda da bu davranışı sergileyebilir.

11- Piromani

Kendisi ve çevresinin hayatını tehlikeye atabilecek rahatsızlıklar arasında bulunur. Piromani tanısı almış kişilerin aleve, yangına ve itfaiyecilere özel bir ilgisi bulunur. Bir yerin yanmasını izlemek ya da yanık kokusu bir komik kedi videosu izlemek gibi eğlenceli ve keyifli gelir. Bireyler sırf bu hazzı yaşamak için evlerini ya da başkalarının evlerini sebepsiz yere ateşe verebilir.

YouTube video

Dikkat eksikliği yüzünden değil bizzat bilerek isteyerek ortaya çıkmış yangınlar bulunur. Türkiye’de yine geçtiğimiz aylarda ‘sebepsiz çıkan yangınlar açıklanamıyor’ başlığı ile verilen haber sonrası aslında evde yaşayan genç kızın Piromani hastası olduğu anlaşılınca açıklığa kavuşturulmuştu.

12- Erotomani Sanrısı

En tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında sanrı bozukluklarında yer alan birkaç tür bulunmaktadır. İlki Erotomani olmaktadır. Kişi kendisinin sürekli arzulanan, aşık olunan birey olduğunu düşünmektedir. Karşı taraftan ‘hayır’ yanıtı alsa dahi bunun ‘evet’ anlamına geldiğini düşünür. Durumun ileri gitmesi ile birlikte kişinin karşısında bulunan kadın ya da erkeğin hayatını tehlikeye atabilmesi mümkündür. Ruh sağlığı madde bağımlılığı ya da kullanımı dışında bozuktur.

15-farkli-en-tehlikeli-psikolojik-hastaliklar-nelerdir

Erotomani sanrısını merak edenler Seviyor Sevmiyor ( He loves me, he loves me not) filmini izleyebilir. Film baştan sona sanrı bozukluğunu ele alıyor.

13- Hastalık Hastalığı / Hipokondriyazis

Başta yaşlılar olmak üzere genç insanlarda da görülen hastalık hastalığı, genelde kişinin olmayan ya da gerçekten küçük olan bir belirtiyi büyük bir hastalık olarak görmesinden kaynaklanır. Kişi kendi şehrindeki tüm hastaneleri bir hastalığı var düşüncesiyle gezer hatta yetmez şehir dışında ülke dışına çıkar. Tüm doktorların yaptığı testlerde negatif belirtiler çıksa da o bunu kabul etmez ve gezmeye devam eder. En tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında yer almasının sebebi iyileşmeyen psikolojik hastalıklar arasında olmasından dolayı değil, çevresindeki bireylerin yaşam kalitesini gerçek anlamda bozduğu içindir.

14- En Tehlikeli Psikolojik Hastalıklar| Pedofili

En tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında bulunduğu gibi özellikle çocuklar için büyük tehlike saçmaktadır. Hasta olan kişi 18 yaşından büyüktür ve 18 yaşından küçük kişilere ilgi duymaktadır. İlgi durumu cinsel birliktelikten kaynaklanır. Durumun ileri gitmesi ile birlikte bebeklere kadar varan sapkın düşünceler sonucunda ortaya tecavüz ve taciz vakaları çıkmaktadır. Cinsel temelli bir bozukluktur. Psikolojik hastalıkların dini boyutu konusunda da gerçek anlamda toplum içerisinde dışlanırlar.

15-  Yıkık Psikolojisi ve Ağır Depresyon: Distimi!

Yıkık psikolojik hastalığı nedir sorusu için öncelikle DSM V ya da herhangi bir psikoloji kitabında böyle bir tanımlamanın olmadığın belirtmek gerekir. Genellikle ağır depresyon psikolojisi olarak yorumlamak mümkün olacaktır. Distimi yani uzun süreli depresyon kişinin çevresi için değil, kendisi için tehlikeli olabilmektedir

15-farkli-en-tehlikeli-psikolojik-hastaliklar-nelerdir

En az 2 yıl boyunca depresyon belirtisi gösteren kişiler tanıyı alabilmektedir. Sürekli mutsuz bir ruh hali, dönem dönem intihar düşüncelerinin bulunması, sosyal hayatının kısıtlı olması en belirgin özellikleri arasındadır. Bu hastalığı bulunan kişilerin sık sık intihar girişimleri ve ölümle sonuçlanan intiharları bulunduğundan en tehlikeli psikolojik hastalıklar arasında bulunur. Mutlaka uzman desteği alması sağlanmalıdır.

Depresyon konusu ile ele alınmış Veronika Ölmek İstiyor kitabı ya da Bilek Kesenler: Bir Aşk Hikayesi filmi öneri olarak sunulabilir.

Yeme bozuklukları kontrol altına alınmadığında ciddi hayati tehlikelere sebep olabilmektedir. Anoreksia Nervoza bunların başında yer almaktadır. Sürekli aç kalan, sporlar yapan bireyler besin değeri alamayıp sürekli zayıflar ve hayati fonksiyonları yerine gelmemeye başlar. Anoreksik Nedir? 5 Anoreksiya Nervoza Belirtisi yazımıza bakarak bilgi alabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *

Yorumlar

  1. Oğuzhan BELGE

    Yaşadığımız toplumda, çevremizde iletişim kurduğumuz ve ilişki içerisinde bulunduğumuz insanlarında bazı garip gelen davranışlarına karşılık yazınızla birlikte bir bakış açısı aklıma yerleşti. Bu yazınızdan sonra kendime, aileme ve çevremdeki insanlara karşılık zarar verebilecek boyutta tehlike saçabilme potansiyeli var olan kişileri görebileceğimi ve yorumlayabileceğimi düşünüyorum. Ayrıca konulara ilişkin filmler sunmanız bu hastalıkların örneklerini görmek ve anlamak için çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bu muhteşem yorumuzla birlikte açıklamazlarınız için teşekkür ederim.

    • Esra Şen

      En Tehlikeli Psikolojik Hastalıklar yazımızı beğenmenize çok sevindik! Tabi çevrenizde bulunan insanları incelerken bunu bir dedektiflik rolü haline getirmemeye de dikkat edin :) Yorumunuz için teşekkürler.