Bu Yazımızda Neler Var
Genetik hastalıklar dışarının etkisi ile değil de bizim DNA’mızın hatalı dizilmesinden kaynaklanarak oluşmaktadır. Yani rahatsızlıklarımızın hepsi tümü mikrobik kaynaklı değildir. DNA’da meydana gelen bozuklukları test etmek için de genetik testi yapılmaktadır.
Biz de sizler için bu yazımızda tedavisi olmayan genetik hastalıklar , değişik genetik hastalıklar , Türkiye’de sık görülen genetik hastalıklar , genetik hastalıklar ve tedavileri , yeni doğan bebeklerde genetik hastalıklar , kalıtsal hastalıklar biyoloji gibi konuları ayrıntılı bir şekilde ele almış olacağız.
Genetik Hastalıklar ve Tedavileri
Genetik hastalıkların büyük bir çoğunluğunun tedavisi bulunmamaktadır. En bilinen genetik hastalıkları ise şu şekilde sıralamak mümkündür;
1 – Albino
Genetik hastalıklar denildiği zaman ilk akla gelen rahatsızlıklardan biri olan albinoluk deriye renk veren melanin isimli pigmentin olmamasından kaynaklanmaktadır. Bazı insanlarda bu pigment vardır fakar diğer insanlar ile karşılaştırıldığı zaman daha az olduğu görülmektedir.
Bu insanlara da albino tanısı konmaktadır. Bu rahatsızlığa sahip insanların derisi oldukça beyaz ve incedir. Bu nedenle çok hassas olduklarını söylemek mümkündür. Çok nadir de olsa bu hastalarda zeka geriliği de görülebilmektedir. Saçları da beyaz olmaktadır.
2 – Renk Körlüğü
Bir diğer kalıtsal hastalığımız ise renk körlüğüdür. Bu rahatsızlığa sahip insanlar bazı renkleri bazı renklerden ayıramamaktadır. Renk körleri mavi, kırmızı ve yeşil gibi ana renkleri ayırt ederken problem yaşamaktadırlar. Dünya üzerindeki tüm renkleri görmeyen yalnızca siyah ve beyaz olarak gören insanların sayısı ise neredeyse yok denecek kadar azdır. Renk körlüğü aileden gelen bir hastalıktır. Yani genetik bir rahatsızlıktır ve tedavisi yoktur.
3 – Orak Hücreli Anemi
Bu rahatsızlığa sahip insanların alyuvar şekilleri normal olandan bir daha farklıdır. Orak hücreli anemi hastalığına sahip insanlarda alyuvar hücreleri hilal şekline benzemektedir. Böyle bir şekil bozukluğu da hücrelerin yeteri miktarda oksijen taşımasının önüne geçmektedir. Üstelik alyuvarların sahip oldukları bozuk şekiller aynı zamanda bazı damarların tıkanmasına da yol açabilmektedir. Bu da kan dolaşımının olumsuz yönde etkilenmesine sebep olmaktadır.
4 – Hemofili
Genetik hastalıklar arasında olan hemofili de kanın pıhtılaşmaması rahatsızlığıdır. Bu hastaların vücutları kanın pıhtılaşmasına yol açan bazı proteinleri üretememektedir. O nedenle kanama meydana geldiği zaman pıhtılaşma olayı olmamaktadır. Bu hastalığa sahip insanlar bir yerlerini yaraladıklarında bunun sonucunda da kanama başladığında bu kanı durdurmak oldukça güçtür. Bu nedenle Hemofili hastaları kanama meydana geldiği zaman mutlaka doktora başvurmaları gerekmektedir. Çok ufak yaralanmaların kanamaları bile ancak doktor müdahalesi ile durdurulabilmektedir.
5 – Genetik Hastalıklar , Down Sendromu
Normal insanlardan bir kromozom fazla olması ile beraber ortaya çıkan bir hastalıktır. Genetik hastalıklar içerisinde en bilinen rahatsızlıklardan biridir. Fazla olan kromozom ise 21. kromozomdur. Yani 2 tane 21. kromozom olması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu hastalığa sahip olan insanlar diğer insanlardan çok kolay bir şekilde ayırt edilebilmektedir. Bunun nedeni ise Down Sendromu hastalarının belirgin bir yüz şekline sahip olmasından kaynaklanmaktadır.
Bu hastaların zeka oranı diğer insanlara nazaran biraz daha düşüktür. Öğrenme güçlükleri ise orta seviyedir diyebiliriz. Konuşurken de zorluk yaşadıkları görülebilir. Yani konuşma becerileri de diğer insanlara nazaran biraz daha zayıftır. Bu hastalığın görülme olasılığı binde birdir. Fakat yaşı ileri anne adaylarında daha sık gözlendiği ortaya konmuştur.
Bu hastalığa sahip insanlar özel okullarda belli bir seviyeye kadar eğitilebilmektedir. Ayrıca kas ya da dil becerileni daha iyi seviyeye taşımak amacı ile çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedaviler uygulanarak daha kaliteli bir yaşam sürmeleri sağlanmaktadır.
Dilerseniz Kalıtsal Hastalıklar Nelerdir? Kalıtsal Hastalıklar Hangi Genlerle Taşınır? konulu yazımızada göz atabilirsiniz.