Bu Yazımızda Neler Var
İmplant aşamaları ilk defa bu uygulamayı yaptıracak kişiler tarafından kaygıyla merak edilmektedir. Temelde diş uygulamaları fazla kaygı ve korku yaratır. Söz konusu implant olunca bu durum da oldukça normaldir. Ancak süreç hakkında bilgi edinmek ve implant aşamaları bilmek kaygınızı kontrol altına almayı sağlayabilir.
Diş hekimleri tarafından uygulama öncesi sizlere bilgi akışı detaylı olarak sağlanacaktır. Fakat genelde hastalara belirtilen tavsiyeler de bulunur. Oldukça önemli olan bu tavsiyelerin başında uygulama öncesi video ile operasyonu izlememek bulunur. Özellikle dişçiden, kandan ve ameliyattan korkanların bakmaması gereken bir içeriktir. Olası bir izleme durumunda operasyonu yaptırmaktan vazgeçebilirsiniz.
Temel anlamda implant aşamaları hakkında bilgi sahibi olmak yeterlidir. Bilmeniz gereken diğer detayları uzmanınız size aktaracaktır. İşte implant yaptırma süreci ve aşamaları.
Günümüzde Uygulanan İmplant Aşamaları Nelerdir? Dikişli İmplant Nasıl Yapılır?
Zaman içerisinde yaşlılığa bağlı olarak ya da yaşantıya göre ağızda diş eksiklikleri oluşur. Diş eksikliği estetik bir kaygı bozukluğu yaratmanın yanı sıra aynı zamanda ciddi bir sağlık problemidir. Hasta yemek yiyemez, yiyecekleri öğütemez. Bu aşamada eğer çene yapısı ve kemik sağlığı el verirse implant yaptırabilir. İmplant aşamaları uzman diş hekimi tarafından planlanarak hasta üzerinde tek tek uygulanır.
1. Aşama: Hastanın Ağız ve Çene Yapısını İnceleme
Her ne kadar hasta bilerek ve isteyerek implant yaptırmak istese de ağız yapısının buna uygun olması gerekir. Diş hekimi tarafından önce manuel daha sonra görüntüleme tekniği ile çene yapısı incelenir. Çevre dişlerin durumu, çenenin uygunluğuna karar verildikten sonra ancak tedaviye onay verilecektir.
2. Aşama: İmplant Vidalarının Yerleştirilmesi
İmplant vidaları olarak adlandırılan ürünler dişin üzerine geçirildiği malzemelerdir. Bu malzemeler çenenin üstüne geçirilerek sağlamlaşması beklenir. Diş operasyonu ile implant yapılacak diş eti kesilir. Çene de vidaların gireceği kadar boşluk açılır. Daha sonra bu boşluklara vidalar takılır. En az 2 hafta iyileşme için beklenir.
3. Aşama: İyileşmeyi Bekleme Süreci
Temelde implant aşamaları aslında çok fazla değildir. Fakat vidaların takılması, hastanın kendini iyi hissetmesi ve fazla yıpranmaması adına bekleme süreçleri söz konusudur. Vidalar takıldıktan sonra ilerleyen süreçlerde oynama yapmaması, düşmeyi engellemek adına iyileşme beklenir. 2-3 hafta içerisinde vidalar kemik ile kaynayarak bütünleşir.
4. Aşama: Diş Etlerinin Kontrolü ve Ağza Uygun Diş Üretimi
Diş etleri ve kemiği 2-3 haftanın sonucunda verilen randevuya göre kontrol edilir. Kontrol sonrasında uygun görüldüğü takdirde dişler artık vidalara takılır. İyileşme olumlu yönde ise hastanın ağız ve diğer diş yapılarına uygun dişler belirlenir. Özel laboratuvar ortamında dişlerin üretimine geçilir ve üretim merkezine göre 2-3 gün ya da 1 hafta içerisinde dişler hazır olur.
İmplant ölçü aşamaları olarak da adlandırılan dişlerin saptanması, dişin bulunduğu bölgeye göre değişir. Arka dişler görece daha az göründüğünden kolay saptanabilir. Ancak hastanın ön dişlerinde ve görünür alanlarda implant yapılıyorsa daha titiz çalışılması gerekir. Çünkü bu dişlerin estetik bir görünüme sahip olması şarttır. Doğal duran ve diğer dişlere uyum gösteren ürünlerle tedavi sürdürülmektedir.
5. Aşama: Dişlerin Vidalara Takılması
Gerek diş etlerinin ve kemiğinin iyileşmesi gerekse dişlerin hazırlanmasıyla son aşamaya geçilir. İmplant aşamaları arasında son olarak yapay dişler vidalara geçirilir. Operasyon çok uzun sürmez ancak hasta bu uygulama sonrasında da belirli hassasiyetlerle karşı karşıya kalabilir. Diş hekimliği tarafından belirtilen uyarılara dikkat edilirse son implant aşamaları için daha kolay iyileşme sağlanır.
Diş İmplant Aşamaları Hastadan Hastaya Değişebilir mi?
Ortalama olarak implant aşamaları benzerlik göstermektedir. Hastalar arasında değişim meydana gelse de çok ufak değişimler söz konusudur. Örneğin dikişli implant ve dikişsiz implantlar bulunur. Bunlar arasına bekleme ve iyileşme süreci daha azdır bu yüzden belirli aşamalar kolayca atlatılabilir. Fakat genel olarak belirtilen aşamalar doğrultusunda uzman hareket etmektedir.
İmplant Vidası Takıldıktan Sonra Diş Ne Zaman Takılır?
Hastaya bağlı olarak implant aşamaları arasındaki süreç farklılaşmaktadır. Hasta eğer alkol, sigara kullanmıyorsa ve genel olarak ağız yapısı sağlıklıysa 2 hafta sonra dişler takılabilir. Ancak tam tersi durum söz konusuysa çene kemiğine vidalar kaynamadıysa bu durumda bekleme süresi 1 aya kadar uzamaktadır. En geç 1 ay içerisinde dişlerin vidaya takılması beklenmektedir.
İmplant İyileşme Başlığı Sigara İçmenin Etkileri Neler?
Şüphesiz sigara içmek olumsuz nedenler yaratmaktadır. Hastanın genel sağlığında olduğu kadar ağız ve diş sağlığı üzerinde de sigaranın etkilerinden bahsedebilmek mümkündür. Ortalama bir iyileşme süresi diş hekimi tarafından verilse de hasta özellikle sigara içiyorsa bu süre uzayacaktır.
Sigara içen hastanın diş eti ve kemiği üzerinde iyileşmeler daha geç olacaktır. İmplant aşamaları da bu noktada sekteye uğrayarak daha uzun bir sürece yayılabilir. Hastanın eğer erkenden sonlanan bir tedavi talebi söz konusuysa yapması gereken tek şey sigarayı içmemektedir. Özellikle ilk gün sigara içmemeli, ilk birkaç gün sigaran uzak durmalı. Ancak bu sebeplere bağlı olarak daha kısa sürede tedaviden yanıt alabilecektir.
Bir Seferde Kaç İmplant Yapılır?
İmplant aşamaları kadar hastalar bir seferde kaç tane implant yaptırabileceğini merak etmektedir. Diş eti ve kemik yapısına göre karar verilir. Ancak ne kadar sağlıklı olursa olsun bir hastaya uygulanabilecek maksimum bir implant sayısı söz konusudur. Çünkü aksi durumda implant aşamaları ve buna bağlı iyileşmeler aksayacaktır.
İyileşme sürecinde hastanın zorlanmaması, en azından az da olsa beslenebilmesi düşünülerek maksimum 4-5 tane implant bir anda uygulanmaktadır. Daha fazlası için aralıklı olarak tedavi yapılması daha uygundur. Çünkü hastanın daha fazla sayıda implant aşamaları kaldırması mümkün olmayacaktır. Dayanılmaz bir acı kadar ciddi anlamda günlük yaşamın kalitesinde düşmeye neden olacaktır.
Siz de görüştüğünüz uzmandan implant aşamaları ve yapılabilecek implant sayısı hakkında bilgi alarak hareket edebilirsiniz. Unutmayın ki en doğru bilgiyi ağız yapınızı inceleyen uzman hekim size verecektir.