Bu Yazımızda Neler Var
Çoğu kişinin aklındaki işaret skolyoz nedir sorusunun cevabı çağımızın hastalığında gizlidir. Skolyoz omurganın sağa ve sola doğru eğilmesine denir ve duruş bozukluklarına sebep olur. Çocukluk çağında kendini gösteren skolyoz, sebebi tam olarak bilinmese de gelişim bozukluğuna bağlanmaktadır. Peki skolyoz neden oluşur, skolyoz kimlerde görülür?
Skolyoz Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?
Skolyoz nedir diye sorarsak eğer omurganın bel ya da göğüs bölgelerinde oluşan hafif yana doğru eğriliktir. Sağlıklı ve normal şeklinde olan omurgada, kemikler aşağıya doğru dümdüz görünür. Skolyoz omurga hastalığında ise bu kemikler yanlara doğru kaymış ve yer değiştirmiştir. Aynı zamanda kendi etraflarında da dönerler.
Bir köprü görevi de gören omurgalarımız, vücut ağırlığımızın hemen hemen tamamını taşır. Omurga yapısında 33 tane omur bulunur. 23 tanesi hareketli, 10 tanesi de sabit durur. Bu kemikler birbirine bağlar, eklemler ve disklerle bağlıdır. Aynı zamanda vücut hareketini sağlar. Omurları etraflıca saran kaslarımız bu yapılarla birliktedir. Merkezi sinir sistemimizin beyni olan omurilik de bu sistemin koruması altında omurganın içinde bulunur.
Omurilik, beyinden gelen sinyalleri kol, gövde ve bacak gibi uzuvlarımıza ileterek onlar arasında iletişimi sağlayan ve emir alışverişini uygulatan bir sinir dokusundan oluşur. Onun sayesinde el, kol, ayak ve bacaklarımız çalışır. Omurga nefes almamıza yardımcı olduğu gibi bağırsaklarımızdaki dışkıyı kontrol eder, beden ve başımızı döndürmeye yardımcı olur. Sağlıklı bir omurga için düzgün oturmak gerekir. Düzgün ve dik durmamak bir de çok ağır yükler taşımaktan kaçınmak gerek.
Skolyoz Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Küçük yaştaki çocuklarda zamanında bu hastalık tespit edilirse, geleceğini tehdit eden skolyoz tedavisinde yüzde 100 başarı sağlanır. Ancak tanı konduğu halde ihmal edilmiş ya da teşhis edilememiş omurga eğrilikleri ilerlerse, erişkinlik dönemlerinde, bel, sırt ağrıları ve kalp akciğer organlarında çalışma bozuklukları ortaya çıkar. Skolyoz belirtileri birkaç madde de şöyle anlatabiliriz.
- Kalçalar ile omuz arasındaki mesafelerde eşitsizlik.
- Kolları aşağı doğru serbest bıraktığımızdaki halleri ile vücut arasındaki mesafenin eşit olmaması ve vücudun düz duramaması.
- Vücut düz durmadığı için baş bir yana kaydığı için çocukların bir bacaklarının daha uzun olduğu kanısına varmaları.
- Kız çocuklarında ise giydikleri eteğin bir tarafının yukarı doğru çıkması.
- Göğüs kafesinde simetri bozukluğu ve kürek kemiğinde tümsek hissedilmesidir.
Tam anlamıyla bir tanı konabilmesi için bütün omurgayı gösteren ayakta çekilen bir röntgen ve doktorun hastane muayenesi ile olabilir. Dijital Röntgen cihazı ile sabit bir şekilde ayakta durarak skolyoz (boy) grafisi çekimi yapılır. Çıkan sonuca göre de skolyoz tedavisi başlatılır.
Skolyoz Nedir? Yetişkinlerde Skolyoz Belirtileri Nelerdir?
Omuz eğriliği olarak da adlandırılan skolyoz küçük yaşlardan belirti göstermeye başlamaktadır. Yetişkinlerde duruş bozukluğu olarak daha çok kendini belli eden skolyozun birçok belirtisi bulunmaktadır. Yetişkinlerde belirgin olarak omurganın sağ veya sola eğilmesi, yürümede yaşanan problemler, belirgin kavis şekli gibi belirtileri vardır. bu belirtilerin hafifleşmesi için yetişkin hastalara fizik tedavi önerilmektedir.
Skolyoz Nedir, Hangi Sıklıkla Görülür ?
Skolyoz, yaklaşık olarak % 3 oranında görülür. Bu oran da küçük bir kısmı aşırı derecede eğrilikler kapsar. Kız çocuklarda ise diğer cinsiyete göre 10 kat daha fazla görülebilir. Omurga eğriliği olan hastaların tamamının tedaviye ihtiyacı yoktur. Sadece % 10’luk bir kısım için buna gerek vardır. Rutin bir şekilde spor ve hareketlerde bulunmak, sırt kaslarımızı güçlendirmek, sürekli hareket ederek kondisyonumuzu artırmak skolyoz engellenmesi ve oluşmuş hastalığın tedavisinin etkili olması için vazgeçilmez unsurlardır. Özellikler çocuklarda sporun faydaları skolyoz çözümünde büyük etki yaratmaktadır.
Hafif Skolyoz Nedir? Skolyoz Türleri Nelerdir?
İdiopatik Skolyoz Nedir?
En fazla görünen skolyoz türüdür. Neden çıktığı, nasıl oluştuğu tam belli olmadığı için bu adı almıştır. Omurgada eğilme S harfi şeklinde ya da C harfi şeklinde olur. Sağa sola doğru eğilme olduğu gibi omurların kendi çevresinde yer değiştirmesi de bu sınıfta görünür. Omurlardaki bu dönme sonrası sırtta ve belde simetri dışı çıkıntılar oluşur.
Nöromusküler Skolyoz Nedir?
En fazla görünen ikinci skolyoz tipi nöromuskuler skolyozdur. Biraz daha ciddi olan bu türün temeli kas sinir hastalıklarına dayanır. Sinir hastalıklarının kaynağı beyin, omurilik gibi merkezi yerlere dayanır. Kas hastalıkları ise çocuk yaşta ya da ilerleyen dönemlerde görünür. Nöromusküler skolyozda, solunum sıkıntısı ve duyu problemlerine rastlanabilmektedir. Solunum güçlüğü, duyulardaki kusurlar ve geçirilen nöbetler gibi sebepler olabileceği için tedavisinde skolyoz korsesi kullanılmaz. Skolyozun bu türünde normal tedavi yöntemleri yetmeyebilir ve cerrahi müdahale edilmesi gerekir ama bunun için küçük yaşlar tercih edilir ve füzyon tedavisi uygulanır.
Konjenital Skolyoz Nedir?
Anne karnındaki çocuğun gelişiminde ortaya çıkan omurga kusurlarına bağlı bir skolyoz türüdür. Konjenital skolyoz, skolyoz (boy) grafisi çekilip, göründüğü anda müdahale edilmeli. Çünkü hızlı bir ilerleme gösterir. Bu yüzden erken yaşta ortaya çıkan bu türün tedavisi de küçük yaşlarda cerrahi müdahaleyle olur.
Skolyoz Nedir Tedavisi Var mı?
Skolyoz , çocukluk ve ergenlik döneminde ilerleme gösterir. Tüm bu sebeplerden dolayı tek ve doğru bir tedavi seçeneği yoktur. Skolyozun tanısının konulduğu yaş, eğrilik derecesi, skolyoz (boy) grafisi çekilip tetkiklerden alınan veriler incelenerek, kişiye göre değişecek şekilde uygulanır.
